niedziela, 12 kwietnia 2015

Makaronowe muszle z bobem w sosie pomidorowym

Pysznościowy obiadek z moimi ukochanym bobem :) 

Obiad składa się z trzech głównych elementów:

1) BÓB 

Opakowanie mrożonego bobu wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Po wystygnięciu, bób przechowujemy w porcelanowym naczyniu w lodówce. Ugotowany bób, oprócz tego, że możemy go dodać do obiadku, świetnie sprawdza się jako przekąska na spacerach :)





2) SOS

Potrzebujemy:
- pomidory bez skórki BIO MANFUSO (1 puszka)
- garść listków świeżej bazylii (siekamy)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego eko
- pół łyżeczki kurkumy eko

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Po wystygnięciu sos przechowujemy w lodówce. Codziennie przed podaniem, podgrzewamy porcję sosiku. 

to pomidorki - baza sosu


a to gotowy, jeszcze gorący sosik


3) MAKARON

My wykorzystaliśmy muszle makaronu żytniego razowego BARTOLINI - jeden z moich ulubionych makaronów :)








Codziennie gotujemy świeżą porcję makaronu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.


Jest to pomysł na obiad na kilka dni -
codziennie przed podaniem podgrzewamy porcję sosu i podajemy go z garścią wcześniej ugotowanego bobu, garścią świeżo ugotowanego makaronu i łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin.






SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz