niedziela, 5 kwietnia 2015

Kasza gryczana z buraczkami, jogurtem i migdałami czyli SPOSÓB NA WYKORZYSTANIE MIĄŻSZU WARZYW Z WYCISKARKI DO SOKÓW

W zeszły weekend nasze śniadanko miało postać świeżo wyciskanego soku z buraków. Sok wyszedł nam przepyszny. Jak zawsze przy świeżo wyciskanym soku zostaje miąższ (pulpa), która u nas nigdy się nie marnuje.
Tym razem do wykorzystania mieliśmy miąższ z buraków - Tata wpadł na genialny pomysł, postanowił, że miąższ z buraczków wykorzystamy do przygotowania obiadku na weekend :)

Ja dostawałem surowy miąższ z buraków w swoich obiadkach, a Tata swoją porcję pulpy buraczanej wrzucił na chwilę na patelnię razem z cebulką. Tym sposobem ja i Tata w zeszły weekend zajadaliśmy się kaszą gryczaną właśnie z miąższem z buraczków, który został nam po wyciśnięciu soku z buraków. Mamie do szczęścia wystarczył sok z buraków :P Niech żałuje, bo obiad wyszedł nam pyszny :)

A to nasz przepis na wykorzystanie miąższu buraczanego z wyciskarki do soku :)

Do przygotowania KASZY GRYCZANEJ Z BURACZKAMI, JOGURCIKIEM I MIGDAŁAMI, potrzebujemy:

- kaszę gryczaną niepaloną bio - ilość według uznania (wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy pod przykryciem 20 minut i odcedzamy)
- miąższ z buraków z wyciskarki do soków - ilość według uznania
- odrobinę ok. 1 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki
- garść migdałów kalifornijskich (mielimy w młynku lub rozdrabniaczu)
- jogurt sojowy naturalny (o którym pisaliśmy tutaj)

Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy i gotowe :)





SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz