niedziela, 26 kwietnia 2015

Ciasto batatowo-owocowo-orzechowe

Mój zeszłotygodniowy obiad miał postać ciasta :) i to jakiego! :)
Zajadałem się ciastem zrobionym z moich ulubionych batatów i nerkowców oraz ukochanych  owocków :) czyli mango i bananów :)

Potrzebujemy:

- 1 spory batat (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- 1 spore mango (obieramy ze skórkę, miąższ odkrajamy wokół pestki i blendujemy)
- 2 bardzo dojrzałe banany - takie z ciemnymi plamkami - bo takie są najsmaczniejsze i najzdrowsze (obieramy ze skórki i blendujemy)
- 100 g nerkowców  (mielimy w młynku lub rozdrabniaczu)
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego bio

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy:

- 5 łyżek mąki kukurydzianej,

po czym znowu dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do blaszki "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia  i do wcześniej rozgrzanego piekarnika (170 stopni, górna + dolna grzałka i termoobieg).
Pieczemy 1 godzinę i 15 minut.
Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w lodówce.
Na chwilę przed podaniem, wyjmujemy porcję ciasta z lodówki, aby ogrzało się w temperaturze pokojowej.


to świeżo wyjęte z piekarnika ciasto z batatów, nerkowców i owoców





a to ciasto wyjęte z foremki



a to moja miseczka z porcją ciasta na obiad :)





SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz