niedziela, 26 kwietnia 2015

Owsiankowy obiad czyli błyskawiczny obiad w wersji na słodko i wytrawnie

Ciasto batatowe (przepis znajdziecie tutaj)  pochłonąłem w kilka dni - było takie dobre, że czasem na podwieczorek prosiłem jeszcze o mały kawałek :)
Kiedy zabrakło ciasto na obiad, w mojej miseczce, pod koniec tygodnia pojawiła się moja ukochana owsianka :)

W czwartek zajadałem się OWSIANKĄ Z SELEREM NACIOWYM I FISTASZKAMI, a w piątek OWSIANKĄ Z POMIDOREM MALINOWYM I BAZYLIĄ :)

Ale po kolej :)

OWSIANKA Z SELEREM NACIOWYM I FISTASZKAMI

Potrzebujemy:
 - 2 łyżki płatków owsianych górskich ( zalewamy gorącą przegotowaną wodą [około 1 cm nad powierzchnię  płatków i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem po czym dokładnie mieszamy - w ten sposób otrzymujemy owsiankę)
- łodyga selera naciowego (myjemy i kroimy w plasterki)
- garść fistaszków (obieramy ze skorupek i brązowych błonek, obrane orzeszki mielimy w młynku lub rozdrabniaczu)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- szczypta kurkumy bio

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :)








OWSIANKA Z POMIDOREM MALINOWYM  I BAZYLIĄ

Potrzebujemy:
 - 2 łyżki płatków owsianych górskich + pół łyżeczki suszone bazylii ( suche składniki mieszamy ze sobą po czym zalewamy gorącą przegotowaną wodą [około 1 cm nad powierzchnię  płatków wymieszanych z bazylią i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem po czym dokładnie mieszamy - w ten sposób otrzymujemy owsiankę z bazylią)
- pomidor malinowy (myjemy, usuwamy biały głąbek i kroimy pomidorka na małe kawałeczki)
- garść fistaszków (obieramy ze skorupek i brązowych błonek, obrane orzeszki mielimy w młynku lub rozdrabniaczu)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :)







SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz