niedziela, 4 czerwca 2017

KOKOSOWY POPCORN

Bardzo lubię popcorn. Bardzo. Bardzo. Bardzo. 
Od czasu do czasu, dostaję garstkę popcornu w czasie zabaw, lub na spacerze w formie nagrody. Pysznej nagrody :)
Oczywiście, przy robieniu popcornu dla czworonożnych dzieci, nie dodajemy soli, ani żadnych innych sztucznych przypraw; zamiast tego po uprażeniu, popcorn można posypać mielonym cynamonem. 

O popcornie pisaliśmy TUTAJ, czyli dawno, dawno temu, kiedy byłem jeszcze malutki i jadłem mięso ... Stare czasy ... Mięsa już dawno nie jem, ale popcornem wciąż się zajadam od czasu do czasu :)



organiczny popcorn to koszt ok. 8 zł za 400 g opakowanie (Supermarket Piotr i Paweł)  



Podzielę się z wami przepisem na moją ulubioną wersją popcornu. 


KOKOSOWY POPCORN 

Potrzebujemy:

- garstkę organicznego popcornu

- pół łyżeczki organicznego oleju kokosowego 

- opcjonalnie: szczypta organicznego mielonego cynamonu 


W niewielkim garnuszku z pokrywką rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy ziarna. 
Kiedy ziarenka zaczynają strzelać, potrząsamy dość często garnkiem, aby popcorn nie przywarł do dna i nie przypalił się. 
Uprażony popcorn możemy posypać cynamonem. 
Przechowujemy w temp. pokojowej w zamkniętym pojemniku na żywność lub słoiku .   







SMACZNEGO CHRUPANIA 



Poniżej przepisy na inne wersje popcornu naszego pomysłu:

- przepis na fasolowy popcorn z białej fasoli znajdziecie TU

- a TUTAJ jest przepis na fasolowy popcorn z fasoli czerwonej 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz