Bardzo lubię popcorn. Bardzo. Bardzo. Bardzo.
Od czasu do czasu, dostaję garstkę popcornu w czasie zabaw, lub na spacerze w formie nagrody. Pysznej nagrody :)
Oczywiście, przy robieniu popcornu dla czworonożnych dzieci, nie dodajemy soli, ani żadnych innych sztucznych przypraw; zamiast tego po uprażeniu, popcorn można posypać mielonym cynamonem.
O popcornie pisaliśmy TUTAJ, czyli dawno, dawno temu, kiedy byłem jeszcze malutki i jadłem mięso ... Stare czasy ... Mięsa już dawno nie jem, ale popcornem wciąż się zajadam od czasu do czasu :)
organiczny popcorn to koszt ok. 8 zł za 400 g opakowanie (Supermarket Piotr i Paweł) |
Podzielę się z wami przepisem na moją ulubioną wersją popcornu.
KOKOSOWY POPCORN
Potrzebujemy:
- garstkę organicznego popcornu
- pół łyżeczki organicznego oleju kokosowego
- opcjonalnie: szczypta organicznego mielonego cynamonu
W niewielkim garnuszku z pokrywką rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy ziarna.
Kiedy ziarenka zaczynają strzelać, potrząsamy dość często garnkiem, aby popcorn nie przywarł do dna i nie przypalił się.
Uprażony popcorn możemy posypać cynamonem.
Przechowujemy w temp. pokojowej w zamkniętym pojemniku na żywność lub słoiku .
SMACZNEGO CHRUPANIA
Poniżej przepisy na inne wersje popcornu naszego pomysłu:
- przepis na fasolowy popcorn z białej fasoli znajdziecie TU,
- a TUTAJ jest przepis na fasolowy popcorn z fasoli czerwonej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz