niedziela, 4 listopada 2012

Kluskowo buraczany weekend - Razowe kluseczki z buraczkiem i schabikiem PLUS mała przekąska czyli POPCORN

W piątek Rodzice niestety musieli iść do pracy :( ale sobota i niedziela jak zwykle to czas dla mnie :)
Mama wczoraj wymyśliła pyszne kluseczki :) Kiedyś zrobiła mi podobne z kaszki mannej (o tym kiedyś na pewno jeszcze napiszę) - tym razem kluseczki były z mąki żytniej razowej.
Cały obiadek nazwaliśmy :

Razowe Kluseczki z Buraczkiem i Schabikiem

Potrzebujemy:

- na kluseczki żytnie: mąka żytnia razowa (1  łyżka), woda gazowana (około 2 łyżek), suszony majeranek
- schab
- połówka buraczka
- kilka świeżych fasolek szparagowych
- łyżka łuskanych pestek słonecznika najlepiej bio
- suszone zioła prowansalskie
- suszony majeranek

Łyżkę mąki mieszamy z majerankiem i wodą, zagniatamy ciasto, lepimy z niego kulkę i odstawiamy na około 15 minut.
Schabik pokrojony w kosteczkę gotujemy 10 minut na wodzie z majerankiem, ziołami prowansalskimi, burakiem (pokroić w drobną kostkę) i fasolką szparagową (pokroić w małe kawałeczki). Wszystko odcedzamy (wywar nie wylewamy) i przesypujemy do miseczki. Na wywarze gotujemy kluseczki (z dużej kulki odrywamy małe kawałeczki, kulamy ;] tzn. formujemy malutkie kuleczki i wrzucamy na gotującą się wodę). Gotujemy około 1 minuty od czasu ich wypłynięcia. Odcedzamy.
Kluseczki mieszamy ze schabem i warzywami, posypujemy pestkami słonecznika i gotowe.

A oto efekt:

Tata jadł w piątek popcorn. Super przekąska, łatwa i smaczna. Nie był bym sobą gdybym nie wyprosił garstki dla siebie :) Teraz obalimy kilka mitów, wcale nie trzeba robić popcornu z masłem (który jak  wiadomo tuczy). Można go przyrządzić bez masła. Do garnka z pokrywką wlewamy łyżeczkę oleju (zamiast pokrywać całe dno garnka). Rozgrzewamy garnek i wsypujemy kukurydzę. Trzeba pamiętać aby często potrząsać garnkiem jak kukurydza zacznie pękać aby nic nie przywierało. W ten oto prosty sposób mamy świetną przekąskę na spacery :)



Smacznego  :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz