Tata pałaszował kopytka, a ja zajadałem się zdrowszą wersją klusek - bezglutenowymi kluseczkami gryczanymi z majerankiem :)
A Mama, jak to Mama, zajadała się swoją surową zieleniną - jarmużem z dodatkiem jabłka.
Najpierw opowiem wam o sosie kukurydzianym.
Do jego przygotowania (porcja na kilka dni), potrzebujemy:
- 2 kolby kukurydzy
- pół łyżeczki kurkumy mielonej bio
- 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin
Kolby myjemy, ziarna odkrajamy nożem od kolb, wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą [wody tyle, aby przykryła ziarna], dodajemy kurkumę, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym ugotowaną kukrydzę wraz z pozostałą z jej gotowania wodą blendujemy dokładnie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W ten sposób otrzymujemy pyszny sos kukurydziany :)
Do ich przygotowania (porcja na 1 dzień), potrzebujemy:
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku bio
- 4 łyżki wody gazowanej mineralnej
Najpierw mieszamy suche składniki, czyli mąkę i majeranek, po czym dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut.
Porcje ciasta kładziemy na gotującą się wodę małą łyżeczką maczaną w zimnej wodzie. Kluseczki gotujmy przez ok. 5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i gotowe :)
Ugotowane kluseczki polewamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin ...
... i gotowe :) możemy jeść :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz