sobota, 3 października 2015

Bezglutenowe kluseczki gryczane z sosem kukurydzianym

W zeszły weekend nasze męskie brzuchy (czyli brzuch mój i brzuch Taty) objadły się kluskami  :)
Tata pałaszował kopytka, a ja zajadałem się zdrowszą wersją klusek - bezglutenowymi kluseczkami gryczanymi z majerankiem :)
A Mama, jak to Mama, zajadała się swoją surową zieleniną - jarmużem z dodatkiem jabłka.

Najpierw opowiem wam o sosie kukurydzianym.

Do jego przygotowania (porcja na kilka dni), potrzebujemy:

- 2 kolby kukurydzy
- pół łyżeczki kurkumy mielonej bio
- 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin

Kolby myjemy, ziarna odkrajamy nożem od kolb, wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą [wody tyle, aby przykryła ziarna], dodajemy kurkumę, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym ugotowaną kukrydzę wraz z pozostałą z jej gotowania wodą blendujemy dokładnie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W ten sposób otrzymujemy pyszny sos kukurydziany :)





A teraz opowiem o kluseczkach gryczanych z majerankiem.

Do ich przygotowania (porcja na 1 dzień), potrzebujemy:

- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku bio
- 4 łyżki wody gazowanej mineralnej

Najpierw mieszamy suche składniki, czyli mąkę i majeranek, po czym dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut.

Porcje ciasta kładziemy na gotującą się wodę małą łyżeczką maczaną w zimnej wodzie. Kluseczki gotujmy przez ok. 5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i gotowe :)

Ugotowane kluseczki polewamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin ...



... i porcją sosu kukurydzianego ...



... mieszamy ...




... i gotowe :) możemy jeść :)

SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz