sobota, 10 października 2015

Zapiekanka z batatów na słodko

W zeszłym tygodniu dosłownie zażerałem się przeeeeepyszną zapiekanką z batatów :)
Zapiekanka wyszła tak pyszna, że moja miska z obiadkiem znikała w przeciągu kilku sekund :)

Do przygotowania zapiekanki, potrzebujemy:

- 1 batat (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)
- 1 jabłko (wymyte, wypestkowane i starte na tarce - grube oczka)
- 1 gruszka (wymyta, wypestkowana i starta na tarce - grube oczka)
- 1 dojrzały banan (obrany ze skórki i bardzo dokładnie rozgnieciony widelcem)
- 1 łyżka oleju kokosowego bio
- 4 łyżki mąki gryczanej

Startego batata mieszamy z tartymi owocami i rozgniecionym bananem. Wymieszaną masę odstawiamy na ok. 30 minut, aby owoce puściły sok.
Po tym czasie, do masy batatowo-owocowej dodajemy olej kokosowy i mąkę gryczaną i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do porcelanowej formy do pieczenia (my rozłożyliśmy ciasto na dwie foremki; ciasto ma mieć ok. 2 cm wysokości) i posypujemy ziarenkami sezamu (my daliśmy sezam niełuskany bio).




 Tak przygotowane foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).
Pieczemy 25 minut.



 


 Po wystudzeniu, zapiekankę przechowujemy w lodówce.
Na około pól godziny przed podaniem, wyjmujemy porcję zapiekanki z lodówki, aby ogrzała się w temp. pokojowej.


moja miseczka z porcją zapiekanki :)





 SMACZNEGO 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz