Zapiekanka wyszła tak pyszna, że moja miska z obiadkiem znikała w przeciągu kilku sekund :)
Do przygotowania zapiekanki, potrzebujemy:
- 1 batat (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)
- 1 jabłko (wymyte, wypestkowane i starte na tarce - grube oczka)
- 1 gruszka (wymyta, wypestkowana i starta na tarce - grube oczka)
- 1 dojrzały banan (obrany ze skórki i bardzo dokładnie rozgnieciony widelcem)
- 1 łyżka oleju kokosowego bio
- 4 łyżki mąki gryczanej
Startego batata mieszamy z tartymi owocami i rozgniecionym bananem. Wymieszaną masę odstawiamy na ok. 30 minut, aby owoce puściły sok.
Po tym czasie, do masy batatowo-owocowej dodajemy olej kokosowy i mąkę gryczaną i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do porcelanowej formy do pieczenia (my rozłożyliśmy ciasto na dwie foremki; ciasto ma mieć ok. 2 cm wysokości) i posypujemy ziarenkami sezamu (my daliśmy sezam niełuskany bio).
Pieczemy 25 minut.
Na około pól godziny przed podaniem, wyjmujemy porcję zapiekanki z lodówki, aby ogrzała się w temp. pokojowej.
moja miseczka z porcją zapiekanki :) |
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz