sobota, 3 października 2015

BIGOS PEKIŃSKI ;]

Dwa tygodnie temu, razem z Tatą zajadaliśmy pysznym kolorowym bigosem pekińskim. Dlaczego pekińskim? Dlatego, że do jego przygotowania wykorzystaliśmy kapustę pekińską :)

Do przygotowania bigosu pekińskiego, potrzebujemy:

- soczewicę czarną bio - do bigosu będziemy potrzebować 1 szklanki ugotowanej soczewicy , oraz

 

- 1 marchew (obieramy, kroimy w półplasterki)
- pół czerwonej papryki (myjemy, usuwamy pestki, kroimyw paski)
- kawałek fenkuła [kopru włoskiego] (myjemy, kroimy w plastry)
- 1 pomidor (wymyty [bez białego głąbka] i pokrojony w kostkę)
- 1 kolba kukurydzy (wymyta, ziarna odkrajamy nożem od kolby)
- kawałek kapusty pekińskiej (drobno szatkujemy)
- pół łyżeczki kuminu całego bio
- pół łyżeczki kurkumy mielonej bio
- 1 łyżeczka suszonego majeranku bio
- ćwierć szklanki wody

Najpierw przygotowujemy soczewicę: moczymy ja w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, wrzucamy na gotującą się wodę w proporcji 1 szklanka soczewicy : 2 szklanki wody. Gotujemy 15 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do obeschnięcia.




Do garnuszka wrzucamy przygotowane warzywa, czyli marchew, paprykę, fenkuł, pomidor, kukurydzę, kapustę, oraz kumin, kurkumę i majeranek. Zalewamy wodą (ćwierć szklanki wody), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Zdejmuje z ognia po 15 minutach, dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę (1 szklankę), dokładnie mieszamy i gotowe :)




Próba smaku ;] 

 Po wystygnięciu, bigos przechowujemy w lodówce. Porcję bigosu przed podaniem podgrzewamy i podajemy z 1 łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin oraz z 1 łyżką świeżo ugotowanego naturalnego ryżu brązowego.




 SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz