sobota, 3 października 2015

Bezglutenowe ciasteczka gryczano-pomidorowe

Rodzice dawno nie robili dla mnie ciasteczek, bo zajadałem się innymi pysznościami na spacerach i w domu, np.
- warzywnymi czipsami (przepisy znajdziecie TUTAJ),
- strączkowymi orzeszkami (przepisy znajdziecie TU),
- fasolowym popcornem (przepisy znajdziecie TUTAJ),
- albo warzywnymi frytkami (przepisy znajdziecie TU).

Całkiem niedawno, Tata wpadł na nowy pomysł na ciasteczka dla Synka :)
Jak zawsze, ciacha wyszły przepyszne :)
Oprócz tego, jak zawsze zdrowe, dodatkowe bezglutenowe :)

CIASTECZKA GRYCZANO-POMIDOROWE

Potrzebujemy:

- 10 czubatych łyżek mąki gryczanej
- 1 pomidor (wymyty [bez białego głąbka] i drobno pokrojony)
- szczypta suszonej bazylii bio i szczypta czarnuszki bio
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin bio

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


 Porcje ciasta nakładamy (i lekko spłaszczamy) łyżką maczaną w zimnej wodzie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kuminem rzymskim całym bio.




Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg). Pieczemy 20 minut i gotowe :)












Mamo, Tato, mogę już spróbować jedno ciasteczko?





SMACZNEGO NA SPACERACH 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz