sobota, 18 lipca 2015

CZIPSY BURACZANE Z CYNAMONEM i CZIPSY BURACZANE Z ROZMARYNEM

Czipsy warzywne to jedna z moich ulubionych przekąsek na spacerach.
Są zdrowe, niskokaloryczne, a co najważniejsze bardzo smaczne :)

Robiliśmy już:

- czipsy pietruszkowe (przepis znajdziecie TU),
- czipsy buraczane (przepis znajdziecie TUTAJ),
- czipsy z batata (przepis znajdziecie TU),
- czipsy z batata z cynamonem (przepis znajdziecie TUTAJ), 
- czipsy z selera korzeniowego i nóżek brokuła (przepis znajdziecie TU), oraz
- czipsy marchewkowe z cynamonem (przepis znajdziecie TUTAJ).

Całkiem niedawno, rodzice udoskonalili wersję czipsów buraczanych :)

Przygotowali dla mnie czipsy buraczano - cynamonowe i czipsy buraczano - rozmarynowe :)

Potrzebujemy:

- ok. 1 kilograma buraków
- cynamon mielony
- rozmaryn suszony

Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry (ok. 0,5 cm). Tak przygotowane plastry z buraków dzielimy na pół i rozkładamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Plastry buraka na jednej z blaszek posypujemy cynamonem, a plastry na drugiej blaszce posypujemy rozmarynem.






Tak przygotowane blaszki z plasterkami buraków wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni, górna dolna grzałka, termoobieg). Pieczemy ok. 35 minut. 


to gotowe czipsy buraczane z rozmarynem :)

a to gotowe czipsy buraczane z cynamonem :)




SMACZNEGO CHRUPANIA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz