Są zdrowe, niskokaloryczne, a co najważniejsze bardzo smaczne :)
Robiliśmy już:
- czipsy pietruszkowe (przepis znajdziecie TU),
- czipsy buraczane (przepis znajdziecie TUTAJ),
- czipsy z batata (przepis znajdziecie TU),
- czipsy z batata z cynamonem (przepis znajdziecie TUTAJ),
- czipsy z selera korzeniowego i nóżek brokuła (przepis znajdziecie TU), oraz
- czipsy marchewkowe z cynamonem (przepis znajdziecie TUTAJ).
Całkiem niedawno, rodzice udoskonalili wersję czipsów buraczanych :)
Przygotowali dla mnie czipsy buraczano - cynamonowe i czipsy buraczano - rozmarynowe :)
Potrzebujemy:
- ok. 1 kilograma buraków
- cynamon mielony
- rozmaryn suszony
Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry (ok. 0,5 cm). Tak przygotowane plastry z buraków dzielimy na pół i rozkładamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Plastry buraka na jednej z blaszek posypujemy cynamonem, a plastry na drugiej blaszce posypujemy rozmarynem.
Tak przygotowane blaszki z plasterkami buraków wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni, górna dolna grzałka, termoobieg). Pieczemy ok. 35 minut.
to gotowe czipsy buraczane z rozmarynem :) |
a to gotowe czipsy buraczane z cynamonem :) |
SMACZNEGO CHRUPANIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz