niedziela, 26 lipca 2015

OWSIANKOWY BEZGLUTENOWY TYDZIEŃ - OWSIANKOWE BEZGLUTENOWE OBIADKI

Owsianka, jak już pewnie wiedzą ci z was, którzy śledzą moje wpisy na blogu, to jedno z moich ulubionych dań.
Owsianka, oprócz tego że jest pyszna, jest też dla nas czworonogów bardzo zdrowa, o czym wspominaliśmy już trochę TUTAJ i TU.

Uwielbiam ją w każdej postaci :) Owsiankę jem bardzo często, na słodko i na wytrawnie, w wersji gotowanej, lub w wersji bez gotowania. 

Z owsiankowych obiadków, polecam wam np.

- owsiankę z pomidorem i papryką (przepis znajdziecie TUTAJ), 
- owsiankę z pomarańczą, albo owsiankę z tofu i kukurydzą (przepisy są TU)
- owsiankę z groszkiem, albo owsiankę z orzechami włoskimi (przepisy znajdziecie TUTAJ)
- owsiankę z brokułem (przepis jest TUTAJ)
- owsiankę z selerem naciowym, albo owsiankę z pomidorem i bazylią (przepisy znajdziecie TU)
- owsiankę z kapustą (przepis znajdziecie TU)
- owsiankę z dynią (przepis jest TU)
- owsiankę z topinamburem (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsiankę z pomidorem i fistaszkami (przepis jest TUTAJ)
- owsiankę z batatem (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsiankę z soją (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsiankę z burakiem i jabłkiem (przepis znajdziecie TU)
- owsiankę z burakiem na wytrawnie (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsiankę z pomarańczą i cynamonem (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsiankę z marchewką i groszkiem (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsiankę z daktylami i migdałami (przepis znajdziecie TU)
- owsianka z daktylami i orzechami włoskimi (przepis jest TU)
- owsiankę z kokosem i granatem (przepis jest TUTAJ)
- owsiankę z marchewką i koperkiem (przepis znajdziecie TU)
- owsiankę z cieciorką na słodko (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsiankę z cieciorką na wytrawnie (przepis znajdziecie TU)
- owsianka z bananem i mandarynką (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsianka bananowo-sezamowa (przepis jest TU)
- owsianka z marchewką i daktylami (przepis znajdziecie TUTAJ)
- owsianka z marchewką i mandarynką (przepis jest TU)
- owsianka z malinami (przepis jest TUTAJ)

Bardzo często, Rodzice robią mi tzw. "owsiankowe tygodnie", lub "owsiankowe dni" - to znaczy, że przez kilka dni na obiad jem OWSIANKĘ z różnymi dodatkami :) Uwielbiam takie tygodnie :)
Taki "owsiany tydzień" z mojego życia opisywałem już kilka razy, np.
- całkiem niedawno - TUTAJ
- a wcześniej:
* TU i TUTAJ, oraz
* TU, TUTAJ, TU i TU


W zeszłym tygodniu cieszyłem się kolejnym owsiankowym tygodniem :)
Bazą moich owsianek w kolejne dni były bezglutenowe płatki owsiane, o których pisałem TUTAJ.

A oto jak wyglądały moje obiady w kolejne dni:

DZIEŃ 1
KOKOSOWA OWSIANKA Z NASIONAMI CHIA

Potrzebujemy:
- 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych PROVENA
- 1 łyżeczkę nasion chia bio (mielimy w młynku)
- 1 łyżeczkę oleju kokosowego bio

Płatki zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody nieco ponad poziom płatków) i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie, płatki dokładnie mieszamy, dodajemy nasiona chia i olej kokosowy, znowu mieszamy i gotowe :)




DZIEŃ2
PIWNA OWSIANKA Z PESTKAMI SŁONECZNIKA 

Potrzebujemy:
- 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych PROVENA
- 1 łyżeczkę drożdży piwnych w płatkach Biolabor
- 1 łyżeczkę łuskanych pestek słonecznika bio (mielimy w młynku)

Płatki zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody nieco ponad poziom płatków) i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie, płatki dokładnie mieszamy, dodajemy pestki słonecznika i drożdże piwne, znowu mieszamy i gotowe :)



DZIEŃ 3
SEZAMOWA OWSIANKA ZE SPIRULINĄ

Potrzebujemy:
- 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych PROVENA
- 1 łyżeczkę sezamu nieoczyszczonego bio (mielimy w młynku)
- 1 łyżeczkę spiruliny w proszku bio

Płatki zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody nieco ponad poziom płatków) i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie, płatki dokładnie mieszamy, dodajemy sezam i spirulinę, znowu mieszamy i gotowe :)



DZIEŃ4
KOKOSOWA OWSIANKA Z MIGDAŁAMI

Potrzebujemy:
- 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych PROVENA
- garść migdałów hiszpańskich bio (mielimy w młynku)
- 1 łyżeczkę oleju kokosowego bio

Płatki zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody nieco ponad poziom płatków) i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie, płatki dokładnie mieszamy, dodajemy migdały i olej kokosowy, znowu mieszamy i gotowe :)



 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz