Dziś na tapetę bierzemy orzechy włoskie. Nie są to moje ulubione orzechy - nie lubię jeść ich w całości, ale zmielone w obiadku czy śniadaniu nie przeszkadzają mi.
CO ZAWIERAJĄ ORZECHY WŁOSKIE
Orzechy włoskie, podobnie jak inne orzechy, to doskonałe
źródło białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, steroli roślinnych,
antyoksydantów, wielu witamin oraz składników mineralnych.
Orzechy te należy jeść z brązową skórką, ponieważ w niej
znajduje się wiele cennych dla zdrowia substancji, przede wszystkim fenoli. Tak
więc jedząc orzechy włoskie obierajmy je tylko ze skorupki, nie usuwajmy
brązowej błonki!
Orzechy włoskie zawierają przede wszystkim przeciwzapalne kwasy
tłuszczowe omega 3 (spośród wszystkich rodzajów orzechów, orzechy włoskie
zawierają najwięcej tych kwasów), miedź, mangan, molibden, oraz biotynę, wapń,
chrom, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, wanad i cynk. Ponadto, są bogate w
witaminę E (duża zawartość gamma-tokoferolu), witaminę B6, oraz inne witaminy z
grupy B.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ORZECHÓW WŁOSKICH
Działają przeciwnowotworowo dzięki bogatej zawartości
składników o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym (m.in. antyoksydanty,
gamma-tokoferol, selen, kwasy tłuszczowe omega 3, fenole, melatonina).
Działają przeciwzapalnie, za co odpowiadają obecne w
orzechach włoskich kwasy tłuszczowe omega 3. Kwasy te wspomagają zdrowie
stawów, chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą ból oraz sztywność związane z
zapaleniem stawów, a nawet hamują stan zapalny. Chronią też przed innymi
chorobami zapalnymi, np. łuszczycą, astmą, alergiami, itp.
Dbają o zdrowe kości. Spożywanie orzechów włoskich poprawia
stabilność kości i chroni przed utratą minerałów z tkanki kostnej, za co
odpowiadają przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EFA)
obecne w orzechach włoskich, oraz zawarte w nich antyoksydanty.
Zapewniają zdrową, lśniącą sierść oraz zdrową skórę dzięki
zawartości biotyny, oraz innych witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych
oraz antyoksydantów.
Wspomagają układ sercowo-naczyniowy.
Zawierają aminokwas L-argininę, która rozszerza naczynia
krwionośne, a tym samym powoduje lepszy przepływ krwi.
Orzechy włoskie zawierają też kwas alfa-linolenowy ALA (kwas
omega 3), który ma działanie przeciwzapalne i chroni przed powstawaniem
zakrzepów krwi w naczyniach krwionośnych. Ponadto, dieta bogata w ALA chroni
przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz wpływa na prawidłowy poziom
cholesterolu.
Ponadto, orzechy włoskie są bogate w witaminę E, a
szczególnie jedną z jej form, gamma-tokoferol, która chroni przed chorobami
serca.
Co więcej, dzięki zawartości ALA, oraz takich składników
mineralnych jak potas, wapń i magnez, orzechy włoskie regulują ciśnienie krwi.
Zwalczają wolne rodniki. Antyoksydanty zawarte w orzechach
włoskich są niezwykle silnymi wymiataczami wolnych rodników. Spośród wszystkich
rodzajów orzechów, orzechy włoskie zawierają najwięcej antyoksydantów o
najlepszej jakości, które chronią przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne
rodniki – chronią przed nowotworami, chorobami układu sercowo-naczyniowego, spowalniają
proces starzenia się organizmu.
Wspomagają pracę mózgu. Dzięki zawartości takich składników
jak witamina E, kwas foliowy, melatonina, kwasy tłuszczowe omega 3, oraz
antyoksydanty, orzechy włoskie dbają o prawidłową pracę mózgu.
Kwasy tłuszczowe omega 3 obecne w orzechach włoskich poprawiają
zdolność organizmu do radzenia sobie ze stresem. Łagodzą stany nerwowe i
nadpobudliwość, działają uspokajająco.
Wspomagają trawienie, zwalczają zaparcia, za co odpowiada przede
wszystkim błonnik obecny w orzechach włoskich.
http://www.three-little-pitties.com/healthy-nuts.html
http://www.askavetquestion.com/toxicfoods.php
http://www.pet360.com/dog/health/can-dogs-eat-walnuts/k7P5znB6dUa5-0N0Z9SQnw
http://www.vetinfo.com/vets/answers/are-walnuts-safe-for-dogs-to-eat
Natural Dog Food: Raw Feeding for Dogs: A comprehensive guide to healthy dog nutrition.
Susanne
Reinerth (str. 153)
Whole Food
Facts: The Complete Reference Guide. Evelyn Roehl
The Magic of Walnuts - Walnuts for Natural Cures And Good
Health. Dueep J. Singh,John Davidson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz