W letnie gorące dni apetyt nie zawsze dopisuje, no ale obiad trzeba zjeść :)
Cały zeszły tydzień w porze obiadków zajadałem się warzywkami z dodatkiem otrębów. Po takim jedzonku, brzusio jest syty, ale nie obciążony i najważniejsze zdrowo najedzony :)
Oto jak w kolejne dni wyglądały moje obiady :)
1. GOTOWANA FASOLKA SZPARAGOWA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI
Potrzebujemy:
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Tak przygotowaną fasolkę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 10 min. pod przykryciem, po czym odcedzamy. Kiedy fasolka trochę przestygnie, dodajemy do niej oliwę i otręby, mieszamy i gotowe :)
2. KUKURYDZA Z OLEJEM KOKOSOWYM PLUS SAŁATA LODOWA NA DESER :)
Potrzebujemy:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego bio
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
- liść sałaty lodowej
Ziarna kukurydzy odkrajamy nożem z kolby. Do ziaren kukurydzy dodajemy olej i otręby, mieszamy i tym sposobem mamy gotową jedną miskę obiadową. A do drugiej miseczki, rwiemy na mniejsze kawałki liść sałaty lodowej :)
3. MŁODY BÓB GOTOWANY W WODZIE Z KOPERKIEM
Potrzebujemy:
- garść młodego bobu
- garść posiekanego koperku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
Bób płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na gotującą się wodę z koperkiem, gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy. Kiedy bób przestygnie, dodajemy do niego oliwę i otręby, mieszamy i gotowe.
4. MŁODY BURACZEK Z OLEJEM KOKOSOWYM I OTRĘBAMI OWSIANYMI
Potrzebujemy:
- 1 młody buraczek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego bio
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
Buraczka obieramy ze skórki i trzemy na tarce (grube oczka). Do startego buraka dodajemy olej i otręby, mieszamy i gotowe.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz