niedziela, 23 października 2016

Sos brokułowo-groszkowy do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek

Uwielbiam makarony i kasze i ryż i ziemniaki i kluski, jem je często z warzywami, albo owockami, albo sosikami :) 
Całkiem niedawno, zajadałem się makaronem z nowym sosikiem: sosem brokułowo-groszkowym :) 


SOS BROKUŁOWO-GROSZKOWY 


Do jego przygotowania potrzeba:


- różyczki z 1 brokuła (wymyte i drobno poszatkowane)

- groszek mrożony (odmierzony słoiczkami o pojemności 200 ml; potrzebujemy 2 takie słoiczki z groszkiem)

-  1 łyżeczkę organicznego cząbru suszonego

- pół łyżeczki organicznego kminku całego

- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka.






Zalewamy wodą  (ok. 200 ml), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Studzimy i blendujemy. Pyszny i zdrowy sos mamy gotowy :)






Ja sosikiem zajadałem się w towarzystwie organicznego makaronu razowego żytniego.



Mój obiad, czyli porcja sosiku z porcją makaronu i 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek extra virgin






Sos przechowujemy w lodówce.
Porcję sosu przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do porcji codziennie świeżo ugotowanego makaronu z dodatkiem oliwy.



SMACZNEGO 



Inne nasze przepisy na sosy do kasz, makaronów, ryżu, klusek lub ziemniaków to na przykład:

- sos pomidorowy ze świeżych pomidorów (przepis jest TU)

- sos pomidorowy z pomidorów w puszce (przepis znajdziecie TU)

- sos pomidorowo-paprykowy (TUTAJ znajdziecie przepis)

- sos marchewkowo-tymiankowy (TU znajdziecie przepis)

- sos jogurtowo-drożdżowy (TU jest przepis)

- sos jogurtowo-migdałowo-kokosowy (przepis jest TUTAJ)

- sos kukurydziany (TUTAJ znajdziecie przepis)

- sosy na słodko: bananowo-pietruszkowy i gruszkowy (przepisy znajdziecie TU)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz