W zeszłym tygodniu w mojej miseczce w porze obiadów królował batat :) którego uwielbiam.
Podstawą tygodnia batatowego jest zakup dużego słodkiego ziemniaka, czyli batata ;]
Biorąc pod uwagę moją masę (ważę 6,5 kilograma) - jeden duży ziemniak = 4 obiady.
Każdego dnia, kawałek ugotowanego batata pochłaniałem z różnymi dodatkami.
Przepis na ugotowanie batata jest prosty:
kawałek batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, ok. 10 minut, po czym odcedzamy.
BATAT W SOSIE JOGURTOWO - DROŻDŻOWYM
Potrzebujemy:
- kawałek świeżo ugotowanego batata pokrojonego w kostkę (przepis na ugotowanie ziemniaka wyżej)
- kilka łyżek naturalnego jogurtu sojowego SOJADE (o którym pisaliśmy tutaj)
- 1 łyżeczka drożdży piwnych w płatkach
Do ugotowanego ziemniaka przygotowujemy sos, czyli mieszamy jogurt z drożdżami. Tak przygotowany sos łączymy z ugotowanym batatem w miseczce i gotowe :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz