niedziela, 8 marca 2015

SOJOWY WEEKEND cz. 1 - Kokosowo - migdałowy kleik kukurydziany z soją

W ten weekend zajadam się soją :) 
Kuleczki sojowe pochłaniam na spacerach w formie nagrody i 
zajadam się nimi w obiadkach. 

Podstawą sojowego weekendu jest przygotowanie soi :) 

Soję bio zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc, po czym odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy 90 minut, odcedzamy i po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowane kuleczki soi rodzice zabierają na spacer jako przekąskę/nagrodę dla mnie.

Oprócz tego, sojowe kulki dodają do moich obiadków.

Oto przepis na jeden z nich.

KOKOSOWO - MIGDAŁOWY KLEIK KUKURYDZIANY Z SOJĄ

Potrzebujemy:

- 2 łyżki kaszy kukurydzianej (wrzucamy na gotującą się wodę [pół szklanki], gotujemy na małym ogniu przez 10 minut często mieszając - w ten sposób otrzymujemy kleik kukurydziany)
- 2 łyżki ugotowanej soi (przepis na gotowanie soi powyżej)
- garść migdałów z Hiszpanii (mielimy w młynku lub rozdrabniaczu)  [o tym dlaczego akurat z Hiszpanii napiszemy niebawem]
- pół łyżeczki oleju kokosowego bio

Do ugotowanego kleiku dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i gotowe :)






SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz