niedziela, 8 marca 2015

Samce w kuchni czyli Tata gotuje dla mnie :) BIGOS Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Dawno nie wojowaliśmy z Tatą sami w kuchni ;]
Ale w zeszłym tygodniu Mama miała sporo pracy, więc w kuchni zostaliśmy sami razem z Tatą :)
Nasze zadanie nie było proste - trzeba było przygotować obiad na tydzień.

W lodówce znaleźliśmy główkę białej kapusty - więc sprawa stała się prosta :)
Przygotowaliśmy BIGOS - trochę nietypowy bo z dodatkiem czerwonej soczewicy.


Potrzebujemy (ilość składników wg. uznania):

- kapusta biała (drobno siekamy)
- marchew (trzemy na tarce - grube oczka) 
- papryka czerwona i papryka żółta (myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski)
- garść posiekanego świeżego koperku
- owoc jałowca (ok. 2 kuleczek)
- majeranek suszony 

Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody (ok. 1/4 szklanki) i gotujemy na małym ogniu do miękkości pod przykryciem. Po ugotowaniu, wyławiamy owoce jałowca.

Kiedy bigos się gotuje, przygotowujemy soczewicę czerwoną: porcję soczewicy (ilość wg. uznania) wrzucamy na gotującą się wodę (stosunek soczewicy do wody - 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody), gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 minut, po czym dodajemy odrobinę kaszy kukurydzianej (ok. 1-2 łyżek) i gotujemy jeszcze 5 minut często mieszając.

Ugotowaną soczewicę z kaszą dodajemy do ugotowanego bigosu, dokładnie mieszamy i gotowe :)


to świeżo ugotowany bigos z czerwoną soczewicą :) czyli mój obiadek na tydzień



Po wystudzeniu bigos przechowujemy w lodówce. Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.

Bigos możemy pałaszować sam z dodatkiem oliwy z oliwek, lub dodatkowo z porcją świeżo ugotowanego makaronu.


to porcja bigosu z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgin

to porcja bigosu z dodatkiem makaronu z mąki durum



a to porcja bigosu z dodatkiem makaronu żytniego razowego




SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz