Dodatkowo, kotlety które zostały po weekendzie świetnie sprawdziły się jako przekąska na spacery w tygodniu :)
Przejdźmy do przepisu na kotlety.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ugotowanego groszku zielonego mrożonego i marchewki mrożonej "baby carrots" (warzywka mrożone wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 10 minut pod przykryciem po czym odcedzamy)
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę grotujemy w proporcji 2:1 [woda:kasza] na małym ogniu po przykryciem przez 15 minut)
- 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w skórkach (ziemniaki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, po czym odcedzamy)
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Wszystkie składniki blendujemy i dodajemy
- 1 szklankę mąki owsianej
Wszystko dokładnie mieszamy.
Łyżką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i wilgotnymi rękoma formujemy kotleciki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + termoobieg + dolna i górna grzałka). Pieczemy ok. 25 minut.
A to gotowy obiadek :) W jednej miseczce kotleciki, a w drugiej sałata z orzechami :)
kotleciki plus sałata z nerkowcami |
kotleciki plus sałata z fistaszkami |
A poniżej ja pochłaniający obiad :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz