sobota, 8 marca 2014

Bezglutenowe ciasteczka pietruszkowo-słonecznikowe

W zeszłym tygodniu rodzice zrobili dla mnie pyszną pastę pietruszkowo-słonecznikową do konga. Pasta tak bardzo mi smakowała, że postanowili wykorzystać pomysł na tę pastę do zrobienia ciastek :) Ciastka wyszły równie pyszne jak pasta do konga :) Zajadałem się nimi cały tydzień na spacerkach :)

Potrzebujemy:

- 3 duże korzenie pietruszki
- 8 łyżek łuskanych pestek słonecznika
- 20 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Korzenie pietruszki myjemy, zalewamy wodą w garnku, zagotowujemy i gotujemy 25 min. pod przykryciem. Odcedzamy, czekamy aż przestygną i obieramy je ze skórki.
Pestki słonecznika prażymy na suchej rozgrzanej patelni, czekamy aż przestygną i mielimy je w młynku.
Korzenie pietruszki blendujemy z 1,5 szklanki wody źródlanej albo zimnej przegotowanej. Po zblendowaniu dodajemy zmielone pestki słonecznika oraz mąkę kukurydzianą i olej, dokładnie mieszamy. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię, spłaszczamy porcje ciasta i suszymy z obu stron do zarumienienia :) Gotowe :)









smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz