Fistaszki są bardzo zdrowe i bezpieczne dla nas czworonogów :) Nie dość że zdrowe to jeszcze pyszne :) Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które dbają o zdrowie naszych serduszek, chronią nas przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Fistaszki to źródło białka, a także witaminy E, magnezu, witamin z grupy B, niacyny, oraz kwasu foliowego i manganu, które także wpływają korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Fistaszki są bogate w antyoksydanty, które chronią przed chorobami wieńcowymi (koenzym Q10, który chroni serce, oraz resweratrol, który chroni przed chrobami nowotworowymi i chorobami układy sercowo-naczyniowego). Fistaszki zawierają też błonnik, który wspomaga trawienie i chroni przed nowotworem okrężnicy.
Fistaszki to samo zdrowie, oczywiście jak wszystko, należy je jeść z umiarem :) i co najważniejsze obrane ze skorupki :) Więcej informacji na temat fistaszków w diecie czworonoga znajdziecie TUTAJ.
Aby przygotować pyszne ciastka ryżowe z marchewką i fistaszkami, potrzebujemy:
- 2 duże marchewki
- 8 łyżek obranych fistaszków (mielimy je w młynku)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 25 płaskich łyżek mąki ryżowej
Marchewki myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy ok. 30 min. pod przykryciem. Odcedzamy, czekamy aż przestygną i obieramy je skórki. Tak przygotowane marchewki blendujemy z 1 szklanką wody zimnej przegotowanej lub źródlanej.
Do zblendowanych marchewek dodajemy olej, mąkę i zmielone fistaszki, wszystko dokładnie mieszamy. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta, kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię, placuszki spłaszczamy lekko łyżką i suszymy z obu stron do zarumienienia :) Gotowe :)
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz