sobota, 6 lipca 2013

Ciasteczka na wytrawnie – Paszteciki fasolowo-ziołowe



Paszteciki mamy to nie tylko niebo w gębie, to też samo zdrowie :) Dużo białka w strączkach, mnóstwo witamin w ziółkach :)
Jadłem już paszteciki z cieciorkifasoli białej i soczewicy. Tym razem kolej na fasolę czerwoną.

Potrzebujemy:

- pół szklanki fasoli czerwonej
- 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka oregano, szczypta tymianku i bazylii
- garść posiekanego świeżego koperku
- kaszka manna (3 łyżki)
- olej rzepakowy (1 łyżka)

Fasolę moczymy przez noc w wodzie, gotujemy w wodzie z moczenia (jeśli jest jej mało dolewamy zwykłą wodę) przez 50 min. na 15 min. przed końcem gotowania dodajemy zioła. Odcedzamy (wodę z gotowania zostawiamy), blendujemy z 2 łyżkami wody z gotowania, dodajemy kaszkę manną i olej, mieszamy, czekamy aż się przestudzi, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i wilgotnymi rękoma lepimy ciasteczka, kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię, suszymy z obu stron do zarumienienia.








smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz