sobota, 20 lipca 2013

Tuńczykowe wariacje obiadowe - Tuńczyk w domowym dietetycznym sosie pomidorowo-marchewkowym i Tuńczyk z fasolką szparagową i koperkiem

Tata polując na zakupach upolował dla mnie tuńczyka w sosie własnym :)




Jak dla mnie taka puszka to dwa obiadki :) dwa pyszne rybne obiadki:)

1. TUŃCZYK W DOMOWYM DIETETYCZNYM SOSIE POMIDOROWO-MARCHEWKOWYM

Potrzebujemy:
- tuńczyk w sosie własnym, połowa puszki (wybierając puszkę tuńczyka zwracajcie uwagę na skład, oprócz rybki, wody i soli, puszka nie powinna zawierać innych składników)
- 1 marchew
- 1 pomidor
- szczypta ziół prowansalskich

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce (drobne oczka). Pomidorka myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię, dodajemy zioła prowansalskie. "Smażymy" do czasu aż pomidor rozpuści się i zamieni w sosik. Sosik mieszamy z odsączoną rybką (połowa puszki). Gotowe :)






2. TUŃCZYK Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KOPERKIEM

Potrzebujemy:
- tuńczyk w sosie własnym, połowa puszki (wybierając puszkę tuńczyka zwracajcie uwagę na skład, oprócz rybki, wody i soli, puszka nie powinna zawierać innych składników)
- fasolka szparagowa żółta (garść świeżej)
- garść posiekanego koperku

Tuńczyka odsączamy. Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 8 min., odcedzamy, dodajemy do rybki razem z koperkiem, mieszamy i jemy :)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz