sobota, 27 lipca 2013

Cieciorka w domowym sosie pomidorowo - sezamowym

Trwa sezon na pomidorki, więc trzeba to wykorzystywać i tak robią rodzice, na początku tygodnia zaopatrują domek w świeże pomidory, z których w tygodniu często robią dla mnie i dla siebie obiadki z domowym sosem pomidorowym w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. Dla mnie tym razem trafił się sosik pomidorowo-sezamowy :) Pyszny i aromatyczny dzięki prażonemu sezamowi :)
Z takim sosikiem wszamałem cieciorkę :)

Potrzebujemy:

- cieciorka (garść)
- sezam (2 łyżki)
- pomidor

Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie, po czym gotujemy w wodzie bez żadnych dodatków przez 40/50 min. Odcedzamy. Pomidorka myjemy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię i prażymy sezam, po czym dodajemy pomidorka i cieciorkę, "smażymy" mieszając co jakiś czas do momentu gdy pomidorek rozpadnie się i zamieni w sosik :) Gotowe :)








smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz