sobota, 30 marca 2013

Ciasteczka pasztecikowe - cieciorkowo-słonecznikowe z pietruszką

Kolejny przepis na ciasteczka, tym razem na wytrawnie. Ciasteczka przypominają paszteciki - przynajmniej tata tak stwierdził, bo jak zwykle kilka mi podjadł;] Ciasteczka cieciorkowe z pestkami słonecznika są wysokobiałkowe i wysokobłonnikowe, nie zawierają jajka ani mąki.

Jednym słowem są megazdrowe :) i po ich zjedzeniu mogę stwierdzić, że megapyszne:)

Na spacerkach się o nie zabijałem ;]

Potrzebujemy:

- 1 łyżkę cieciorki
- 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 6 łyżek kaszy mannej
- 1 łyżka otrębów owsianych

Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, a później razem z pestkami słonecznika gotujemy w wodzie przez ok. 40 min. Odcedzamy z tym, że wodę z gotowania - a dokładnie pół szklanki - zostawiamy.
Cieciorkę i pestki gnieciemy tłuczkiem, dodajemy przestudzoną wodę z ich gotowania (wyżej wspomniane pół szklanki), kaszę manną, otręby, natkę pietruszki oraz olej. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny.
Później łyżeczką maczaną w zimnej wodzie kładziemy porcje ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i suszymy z obu stron do czasu aż ciasteczka zaczną same odchodzić od patelni. Gotowe :)




smacznego :)

1 komentarz:

  1. Faktycznie samo zdrowie :) A olej rzepakowy ponoć jest najzdrowszym z olejów i już dwie łyżki pokrywają dzienne zapotrzebowanie w kwasy omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń