niedziela, 17 marca 2013

Dorszowe wariacje obiadowe - dorsz na słodko i dorsz na wytrawnie

I kolejna porcja przepisów z dorszem - moją ulubioną rybką.

Dwa przepisy z dorszem - jeden na słodko, drugi na wytrawnie.

1. KOKOSOWY DORSZ Z CIECIORKĄ

Potrzebujemy:

- filet z dorsza
- wiórki kokosowe bez konserwantów
- ryż pełnoziarnisty
- cieciorka
- olej rzepakowy

Filet z dorsza rozmrażamy w lodówce przez noc.
Cieciorkę zalewamy zimną wodą, moczymy też przez noc, po czym odcedzamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut, po czym odcedzamy. 
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Rybkę osuszamy papierowym ręcznikiem, i kładziemy na folii lekko natłuszczonej olejem. Dorsza posypujemy wiórkami kokosowymi i zamykamy folię. Paczuszkę z rybką kładziemy na rozgrzanej bardzo mocno suchej patelni i opiekamy z obu stron (5 min. na każdej). Rybkę wyjmujemy z folii wraz z wiórkami, przesypujemy do miseczki, dodajemy ryż i cieciorkę. Wszystko mieszamy i szamamy.

 to rybka przed zamknięciem w folii posypana wiórkami kokosa:


to rybka zamknięta w formie paczuszki:


a to gotowy obiadek:




2. DORSZ W KOPERKU I CZARNUSZCE Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

Potrzebujemy:

- filet z dorsza
- koperek suszony, czarnuszka
- soczewica zielona
- olej rzepakowy

Filet jak zawsze rozmrażamy przez noc w lodówce. Po czym osuszamy ręcznikiem papierowym, kładziemy na folii aluminiowej natłuszczonej lekko olejem rzepakowym, posypujemy koperkiem i czarnuszką i zamykamy w formie paczuszki, którą kładziemy na bardzo rozgrzanej suchej patelni i opiekamy z każdej strony po 5 min.
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Rybkę wyciągamy z folii do miseczki, dodajemy soczewicę, mieszamy i zajadamy.

to rybka przed zamknięciem posypana przyprawami:


to paczuszka z folii z rybką i przyprawami:


 a to gotowy obiadek:



smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz