Dwa przepisy z dorszem - jeden na słodko, drugi na wytrawnie.
1. KOKOSOWY DORSZ Z CIECIORKĄ
Potrzebujemy:
- filet z dorsza
- wiórki kokosowe bez konserwantów
- ryż pełnoziarnisty
- cieciorka
- olej rzepakowy
Filet z dorsza rozmrażamy w lodówce przez noc.
Cieciorkę zalewamy zimną wodą, moczymy też przez noc, po czym odcedzamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut, po czym odcedzamy.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Rybkę osuszamy papierowym ręcznikiem, i kładziemy na folii lekko natłuszczonej olejem. Dorsza posypujemy wiórkami kokosowymi i zamykamy folię. Paczuszkę z rybką kładziemy na rozgrzanej bardzo mocno suchej patelni i opiekamy z obu stron (5 min. na każdej). Rybkę wyjmujemy z folii wraz z wiórkami, przesypujemy do miseczki, dodajemy ryż i cieciorkę. Wszystko mieszamy i szamamy.
to rybka zamknięta w formie paczuszki:
a to gotowy obiadek:
2. DORSZ W KOPERKU I CZARNUSZCE Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ
Potrzebujemy:
- filet z dorsza
- koperek suszony, czarnuszka
- soczewica zielona
- olej rzepakowy
Filet jak zawsze rozmrażamy przez noc w lodówce. Po czym osuszamy ręcznikiem papierowym, kładziemy na folii aluminiowej natłuszczonej lekko olejem rzepakowym, posypujemy koperkiem i czarnuszką i zamykamy w formie paczuszki, którą kładziemy na bardzo rozgrzanej suchej patelni i opiekamy z każdej strony po 5 min.
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Rybkę wyciągamy z folii do miseczki, dodajemy soczewicę, mieszamy i zajadamy.
to rybka przed zamknięciem posypana przyprawami:
to paczuszka z folii z rybką i przyprawami:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz