Strączki bardzo lubię, są bardzo zdrowe mają dużo białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Czasem ugotowane bez soli fasolki albo groszki dostaję jako pogryzkę/nagrodę - tak jak orzeszki ;] Fajna sprawa :)
Do dzisiejszego obiadku wykorzystaliśmy fasolę czerwoną i cieciorkę, które podamy z kulkami mozzarelli i makaronem. Ale po kolei.
Potrzebujemy:
- kulki mozzarelli [wybieramy sery o niezaśmieconym składzie)
- fasola czerwona i cieciorka
- makaron (100% durum) literki Melissa
- łuskane pestki słonecznika
- kminek cały
Fasolę czerwoną i cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i razem gotujemy przez 30 min.
Makaron gotujemy bez soli zgodnie z czasem na opakowaniu.
Kuleczki sera odławiamy z zalewy. Wszystko przesypujemy do miseczki, posypujemy pestkami słonecznika i ziarenkami kminku, mieszamy i szamamy :)
efekt:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz