Po takiej operacji trzeba jeść nieco dietetycznej i lżej ;] żeby w czasie rekonwalescencji nie złapać boczków;]
Ser twarogowy w tygodniu rekonwalescencji już zszamałem, więc żeby obiadki nie były zbyt nudne, rodzice kupili synkowi kulkę mozzarelli.
Kulka mozzarelli w moim przypadku to porcja na dwa obiadki.
A więc podamy wam dwa przepisy na dania z serem mozzarella:
1. MOZZARELLA Z CZERWONĄ FASOLĄ I MAKARONEM
Potrzebujemy:
- ser mozzarella
- fasola czerwona
- makaron (100% durum, ja dostałem literki :) MELISSA)
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy ok. 30 min., po czym odcedzamy.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (zawsze bez soli).
Ser mozzarella kroimy na mniejsze cząstki.
Wszystko mieszamy w miseczce i gotowe:)
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (zawsze bez soli).
Ser mozzarella kroimy na mniejsze cząstki.
Wszystko mieszamy w miseczce i gotowe:)
efekt:
2. MOZZARELLA Z CIECIORKĄ, RZODKIEWKĄ, MELONEM MIODOWYM I PESTKAMI SŁONECZNIKA
Potrzebujemy:
- ser mozzarella
- rzodkiewka
- melon miodowy
- cieciorka
- pestki słonecznika
Cieciorkę moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut, po czym odcedzamy.
Ser odsączamy z zalewy i kroimy w małe kawałeczki.
Rzodkiewkę i melona (obranego ze skórki i wypestkowanego) też kroimy w małe kawałeczki. Wszystko mieszamy w miseczce i posypujemy pestkami słonecznika.
Ser odsączamy z zalewy i kroimy w małe kawałeczki.
Rzodkiewkę i melona (obranego ze skórki i wypestkowanego) też kroimy w małe kawałeczki. Wszystko mieszamy w miseczce i posypujemy pestkami słonecznika.
efekt:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz