niedziela, 17 marca 2013

Obiadowe wariacje z serem mozzarella i strączkami

Wiecie że niedawno przeszedłem zabieg kastracji.
Po takiej operacji trzeba jeść nieco dietetycznej i lżej ;] żeby w czasie rekonwalescencji nie złapać boczków;] 
Ser twarogowy w tygodniu rekonwalescencji już zszamałem, więc żeby obiadki nie były zbyt nudne, rodzice kupili synkowi kulkę mozzarelli. 
Kulka mozzarelli w moim przypadku to porcja na dwa obiadki. 
A więc podamy wam dwa przepisy na dania z serem mozzarella:

1. MOZZARELLA Z CZERWONĄ FASOLĄ I MAKARONEM 

Potrzebujemy:

- ser mozzarella
- fasola czerwona
- makaron (100% durum, ja dostałem literki :) MELISSA)

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą  i gotujemy ok. 30 min., po czym odcedzamy.
 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (zawsze bez soli).
Ser mozzarella kroimy na mniejsze cząstki.
Wszystko mieszamy w miseczce i gotowe:)

efekt:



2. MOZZARELLA Z CIECIORKĄ, RZODKIEWKĄ, MELONEM MIODOWYM I PESTKAMI SŁONECZNIKA

Potrzebujemy:

- ser mozzarella
- rzodkiewka
- melon miodowy
- cieciorka
- pestki słonecznika

Cieciorkę moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut, po czym odcedzamy.
 Ser odsączamy z zalewy i kroimy w małe kawałeczki.
Rzodkiewkę i melona (obranego ze skórki i wypestkowanego) też kroimy w małe kawałeczki. Wszystko mieszamy w miseczce i posypujemy pestkami słonecznika. 

efekt:



smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz