Jajecznica zwykle kojarzy się z ciężkim jedzeniem, ale tak nie musi być - można ją przyrządzić w sposób dietetyczny - a mianowicie na wodzie.
Potrzebujemy:
- jajko (najlepiej "0", choć "1" też może być)
- fasola czerwona
- groszek zielony (mrożony)
Fasolę czerwoną moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy bez soli przez 30 min., po czym odcedzamy.
Groszek rozmrażamy w lodówce przez noc.
Na patelni zagotowujemy kilka łyżek wody mineralnej lub źródlanej, zmniejszamy temperaturę i wrzucamy fasolę oraz groszek, po 2-3 minutach dodajemy jajeczko, mieszamy delikatnie do czasu aż jajko się zetnie. Gotowe :)
Groszek rozmrażamy w lodówce przez noc.
Na patelni zagotowujemy kilka łyżek wody mineralnej lub źródlanej, zmniejszamy temperaturę i wrzucamy fasolę oraz groszek, po 2-3 minutach dodajemy jajeczko, mieszamy delikatnie do czasu aż jajko się zetnie. Gotowe :)
to jejeczniczka w trakcie ścinania się na patelni:
a to już gotowa cudowna lekka wersja jajecznicy:
smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz