sobota, 30 marca 2013

Jajecznica na wodzie z groszkiem zielonym i fasolą czerwoną

Wiosna idzie, a raczej już jest, czego niestety nie widać, ale przed latem o linię trzeba dbać, żeby w letnim słonku na spacerach pięknie się prezentować przy nodze rodziców ;]
Jajecznica zwykle kojarzy się z ciężkim jedzeniem, ale tak nie musi być - można ją przyrządzić w sposób dietetyczny - a mianowicie na wodzie. 

Potrzebujemy:

- jajko (najlepiej "0", choć "1" też może być)
- fasola czerwona 
- groszek zielony (mrożony)

Fasolę czerwoną moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy bez soli przez 30 min., po czym odcedzamy.
Groszek rozmrażamy w lodówce przez noc.
 Na patelni zagotowujemy kilka łyżek wody mineralnej lub źródlanej, zmniejszamy temperaturę i wrzucamy fasolę oraz groszek, po 2-3 minutach dodajemy jajeczko, mieszamy delikatnie do czasu aż jajko się zetnie. Gotowe :) 

to jejeczniczka w trakcie ścinania się na patelni:


a to już gotowa cudowna lekka wersja jajecznicy:



smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz