niedziela, 17 marca 2013

Ciasteczka daktylowo-owsiane

Ciastka robione przez mamę to jedna z moich ulubionych pogryzek na spacerach i przy zabawie. Dostaję je w formie nagrody :) 

Pamiętacie ciasteczka kokosowo-owsiane. Tym razem sprzedamy wam przepis na bardzo podobne ciasteczka, ale zamiast wiórek kokosowych, wykorzystamy daktyle (które nie tylko poprawiają trawienie, ale dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe).

Potrzebujemy:

- płatki owsiane górskie (3 łyżki)
- daktyle suszone bez pestek i bez konserwantów (7 sztuk)
- kaszę manną (4 łyżki)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka)
- wrzątek (pół szklanki)

Daktyle kroimy w bardzo drobną kosteczkę i razem z płatkami owsianymi zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin (najlepiej na noc).
Następnie dodajemy kaszę manną i olej. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. Następnie łyżeczką kładziemy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i rumienimy z obu stron. Gotowe :)

efekt:





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz