sobota, 2 marca 2013

Ciasteczka daktylowo-kokosowe

Kolejny przepis na zdrowe domowe ciasteczka/przekąskę/pogryzkę/nagrodę na spacer lub przy zabawie w domu. Tym razem wykorzystamy moje ulubione bakalie - tzn. daktyle i wiórki kokosowe.

Ciasteczka są jak zwykle bez jajka, suszone na suchej patelni.

Potrzebujemy:

- serek homogenizowany naturalny bez cukru (1 łyżka)
- otręby owsiane (1 łyżka)
- daktyle suszone bez konserwantów (ok. 2 sztuk)
- wiórki kokosowe bez konserwantów (1 łyżka)
- olej rzepakowy (1 łyżka)
- kasza manna (2 łyżki)
- płatki owsiane górskie (1 łyżka)

Daktyle kroimy w bardzo malutkie kawałeczki. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, mieszamy aby uzyskać bardzo gęste ciasto (jak na pierogi, ma odchodzić od miseczki). Ciasto odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie łyżką maczaną w zimnej wodzie wyjmujemy porcje ciasta i rękami formujemy placuszki, które kładziemy na suchej rozgrzanej patelni. Placuszki suszymy do zarumienienia z obu stron.

to konsystencja ciasta:


a to efekt końcowy:




smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz