Kokosowy smak uwielbiam, o tym już wiele razy pisałem wam, wiórki kokosowe to coś co mogę zajadać garściami, na śniadanie, na obiad, na podwieczorek, na kolację, jako przegryzka, na wytrawnie i słodko, itd.
Tym razem mama przygotowała mi pyszne, przepyszne ciasteczka kokosowe, które pochłaniam tak szybko, że rodzicom oczy wychodzą z gałek ;]
Ale jak sami spróbujecie przepisu zrozumiecie o co mi chodzi :)
Wiórki kokosowe są nie tylko przepyszne, ale jak już pisałem, niezwykle zdrowe, bo zawierają dużo błonnika, a więc jeśli ktoś dba o linię może je szamać bez wyrzutów sumienia :)
Aby przygotować CIASTECZKA KOKOSOWO-OWSIANE,
potrzebujemy:
- płatki owsiane górskie (3 łyżki)
- wiórki kokosowe bez konserwantów (3 łyżki)
- wrzątek (pół szklanki)
- kasza manna (4 łyżki)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka)
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc pod przykryciem do napęcznienia. Następnie dodajemy kaszy mannej i oleju rzepakowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie otrzymamy gęste ciasto przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto nabieramy łyżeczką i kładziemy na suchej rozgrzanej patelni. Rumienimy placuszki z obu stron i gotowe.
efekt:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz