I
kolejny przepis na pysznościowe i zdrowe ciastka mamy dla synka ;] Tym razem z
płatkami owsianymi, a synek je bardzo lubi – w zimie, kiedy tata dostaje na
śniadanie ciepłą owsiankę, synek też zawsze dostaje swoją wersję owsianki – w
podstawowej wersji płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. W
wersji na bogato mama dodaje mi bakalie, albo orzechy, albo owocki.
No
ale wróćmy do ciastek. Ciasteczka owsiankowe z pestkami słonecznika i jogurtem
są jednymi z moich ulubionych, nie tylko ślicznie pachną ale i świetnie
smakują. Nie wspomnę o tym, że są bardzo zdrowe bo każde ciastka jakie robi
mama – nie ważne czy dla synka czy dla taty – stara się robić na zdrowo – „bez
śmieciuchowo”.
Potrzebujemy:
-
5 łyżek płatków owsianych górskich
-
3 łyżki łuskanych pestek słonecznika
-
3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
-
3 łyżki kaszy mannej
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Płatki,
pestki i jogurt mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w lodówce na noc. Potem
dodajemy kaszę i olej, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Wilgotną łyżeczką
nabieramy porcje ciasta, kładziemy na gorącej suchej patelni, spłaszczamy delikatnie
i suszymy z obu stron do zarumienienia. Gotowe J
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz