sobota, 30 marca 2013

Dorsz z melonem i fasolą białą

Kolejna wariacja z dorszem. Tym razem z oregano , melonem miodowym i fasolą białą drobną gotowaną w z czarnuszką (którą bardzo lubię, zresztą zwykły kminek też z chęcią zjadam).

Potrzebujemy:

- dorsz filet mrożony
- czarnuszka, oregano
- melon miodowy
- fasola biała drobna
- olej rzepakowy

Dorsza rozmrażamy w lodówce przez noc, osuszamy, kładziemy na folii lekko natłuszczonej olejem rzepakowym, posypujemy oregano i zamykamy folie w formie paczuszki, którą kładziemy na suchej rozgrzanej patelni i opiekamy z obu stron - 5 min. na każdej.
Kawałek obranego ze skórki i wypestkowanego melona kroimy w drobną kosteczkę.
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, a następnie gotujemy oczywiście bez soli, ale za to z łyżką czarnuszki  przez ok. 30 min, po czym odcedzamy.
Wszystko mieszamy w miseczce i zajadamy :)

 dorsz przed zawinięciem w folię z oregano:


dorsz w paczuszce:


i gotowy obiadek:



smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz