niedziela, 25 września 2016

Puree z batata i kukurydzy

Kocham bataty i kukurydzę, a że sezon na te warzywa jest w pełni, mogę się nimi teraz zajadać do woli :)
Wykorzystując batata i kukurydzę, Mama przygotowała dla mnie na obiad pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie - puree z batata i kukurydzy :)


Do przygotowania puree, na początku potrzebujemy:

- 1 nieduży batat (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)
- pół kolby kukurydzy (ziarna odkrajamy nożem od kolby) 
- plasterek imbiru (obrany ze skórki)

Podane wyżej składniki wrzucamy do garnuszka




i zalewamy niewielką ilością zimnej wody (wody tyle, aby przykryła warzywa). Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości batata).
Ugotowane warzywa odcedzamy, usuwamy plasterek imbiru; kiedy warzywa odparują/przestygną, blendujemy je; do zblendowanej masy dodajemy:

- garść zmielonych orzechów (w moim przypadku była to garść świeżo obranych i zmielonych fistaszków),
- szczyptę organicznego mielonego cynamonu i szczyptę organicznej mielonej kurkumy, oraz
- garść świeżej posiekanej natki pietruszki

Wszystko dokładnie mieszamy i obiad mamy gotowy :)








SMACZNEGO 




Poniżej inne nasze pomysły na puree z batata:

- puree z batata i topinambura (przepis znajdziecie TU)

- puree z batata i mango (TUTAJ znajdziecie przepis) 

- puree z batata i daktyli (przepis znajdziecie TU)

- puree z batata z cukinią (TUTAJ jest nasz przepis)

- puree z batata z burakiem (przepis znajdziecie TU)

- puree z batata i brokuła (TUTAJ znajdziecie przepis)

- puree z batata i tofu (przepis znajdziecie TU)


Na temat kukurydzy w diecie czworonogów pisaliśmy TUTAJ, a na temat batatów w diecie czworonogów wspominaliśmy TU i TUTAJ.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz