Wykorzystując batata i kukurydzę, Mama przygotowała dla mnie na obiad pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie - puree z batata i kukurydzy :)
Do przygotowania puree, na początku potrzebujemy:
- 1 nieduży batat (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)
- pół kolby kukurydzy (ziarna odkrajamy nożem od kolby)
- plasterek imbiru (obrany ze skórki)
Podane wyżej składniki wrzucamy do garnuszka
i zalewamy niewielką ilością zimnej wody (wody tyle, aby przykryła warzywa). Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości batata).
Ugotowane warzywa odcedzamy, usuwamy plasterek imbiru; kiedy warzywa odparują/przestygną, blendujemy je; do zblendowanej masy dodajemy:
- garść zmielonych orzechów (w moim przypadku była to garść świeżo obranych i zmielonych fistaszków),
- szczyptę organicznego mielonego cynamonu i szczyptę organicznej mielonej kurkumy, oraz
- garść świeżej posiekanej natki pietruszki
Wszystko dokładnie mieszamy i obiad mamy gotowy :)
SMACZNEGO
Poniżej inne nasze pomysły na puree z batata:
- puree z batata i topinambura (przepis znajdziecie TU)
- puree z batata i mango (TUTAJ znajdziecie przepis)
- puree z batata i daktyli (przepis znajdziecie TU)
- puree z batata z cukinią (TUTAJ jest nasz przepis)
- puree z batata z burakiem (przepis znajdziecie TU)
- puree z batata i brokuła (TUTAJ znajdziecie przepis)
- puree z batata i tofu (przepis znajdziecie TU)
Na temat kukurydzy w diecie czworonogów pisaliśmy TUTAJ, a na temat batatów w diecie czworonogów wspominaliśmy TU i TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz