sobota, 7 listopada 2015

Puree z batata i topinambura

Bataty to jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo często Rodzice przygotowują dla mnie puree ze słodkich ziemniaków na obiad :)

Puree z batatów jadłem już w wielu odsłonach, np.

- z tofu i selerem naciowym (przepis znajdziecie TU)
- z brokułem (przepis znajdziecie TUTAJ)
- z buraczkiem (przepis znajdziecie TU)
- z cukinią (przepis znajdziecie TUTAJ)
- z daktylami (przepis znajdziecie TU)
- z mango (przepis znajdzie TUTAJ)

Tym razem, Mama przygotowała dla mnie puree z batata i słonecznika bulwiastego (inna nazwa: topinambur) z dodatkiem orzechów brazylijskich i oleju z orzechów włoskich - PYCHOTKA :) a na dodatek samo zdrowie :)



Do przygotowania puree z batata i słonecznika bulwiastego, potrzebujemy (porcja na 1 obiad):

- pół niedużego batata
- 1 większa bulwa topinambura
- 1 łyżeczka bio oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno
- 4 orzechy brazylijskie

Batata i słonecznik bulwiasty obieramy ze skórki, kroimy w kostkę ok. 2 cm, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min.
Odcedzamy ugotowane warzywka, a kiedy przestygną, rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków (lub widelcem). Dodajemy olej i orzechy brazylijskie (uprzednio zmielone w rozdrabniaczu lub młynku). Mieszamy i obiad mamy gotowy :)





SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz