O zdrowotnych właściwościach zielone groszku pisaliśmy przy okazji zupy krem z tego pysznego i zdrowego warzywa (przepis i informacje na temat zielonego groszku w diecie czworonoga znajdziecie TUTAJ).
W zeszłym tygodniu, mój brzuszek w porze obiadku dostawał smakowite puree z zielonego groszku :) Nie dość, że pyszne, to na dodatek bardzo zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie :)
1. PUREE Z GROSZKU Z PESTKAMI DYNI
Potrzebujemy:
- porcja mrożonego groszku (ja dostawałem 6 łyżek)
- 1 łyżeczka łuskanych pestek dyni bio
- pół łyżeczki suszonego majeranku bio
W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy groszek i majeranek, gotujemy 10 minut pod przykryciem, odcedzamy.
Ugotowany groszek rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy do niego pestki dyni (uprzednio zmielone w młynku).
Mieszamy i obiad mamy gotowy :)
Potrzebujemy:
- porcja mrożonego groszku (ja dostawałem 6 łyżek)
- 1 łyżeczka sezamu czarnego niełuskanego bio
- 1 łyżeczka Przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim
W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy groszek i przyprawę pomidorowo-bazyliową, gotujemy 10 minut pod przykryciem, odcedzamy.
Ugotowany groszek rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy do niego sezam (uprzednio zmielony w młynku).
Mieszamy i obiad mamy gotowy :)
Potrzebujemy:
- porcja mrożonego groszku (ja dostawałem 6 łyżek)
- 4 orzechy brazylijskie bio
- pół łyżeczki suszonej bazylii bio
W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy groszek i bazylię, gotujemy 10 minut pod przykryciem, odcedzamy.
Ugotowany groszek rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy do niego orzechy (uprzednio zmielone w młynku).
Mieszamy i obiad mamy gotowy :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz