niedziela, 1 listopada 2015

Bezglutenowa owocowa zapiekanka

Całkiem niedawno zajadałem się pyszną, zdrową, bezglutenową, owocową zapiekanką w porze obiadku :)

Do jej przygotowania potrzebujemy:

- 1 bardzo dojrzały banan (obrany ze skórki)
- 1 dojrzały owoc kaki (obrany ze skórki)
- 1 dojrzałe mango (bez skóry i pestki)
- 1 marchewka (obrana i starta na tarce - grube oczka)
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego bio
- 4 łyżki mąki kokosowej bio
- 1 łyżeczka sezamu czarnego niełuskanego

Banan, mango i kaki blendujemy.
Do zblendowanych owoców dodajemy startą marchewkę, cynamon, oraz olej kokosowy, dokładnie mieszamy.
Do wymieszanych składników dodajemy resztę produktów, czyli mąkę kokosową oraz sezam i znowu dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.

Ciasto przekładamy do porcelanowych foremek do pieczenia.





Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni, górna-dolna grzałka, termoobieg). Pieczemy 25 minut.





Mogę powąchać tylko?





 Po wystudzeniu, zapiekankę przechowujemy w lodówce.
Na chwilę przed podaniem, wyciągamy z lodówki porcję zapiekanki, aby ogrzała się w temperaturze pokojowej.


a to moja miseczka z obiadową porcją zapiekanki 


SMACZNEGO 



MĄKA KOKOSOWA W DIECIE PSA




Organiczna mąka kokosowa:

- jest bezglutenowa

- nie zawiera cholesterolu

- w porównaniu z mąkami zbożowymi, mąka kokosowa zawiera niewielką ilość węglowodanów 

- w porównaniu z mąkami zbożowymi, mąka kokosowa zawiera więcej błonnika i więcej białka (potrzebnego do wzrostu i naprawy komórek); zawiera też witaminy z grupy B, oraz wapń, magnez, potas, mangan, żelazo 

- dzięki wysokiej zawartości błonnika, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, obniża poziom cholesterolu, chroni przed nowotworami i cukrzycą, zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu 

- ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, przez wzgląd na zawarte w niej kwasy: laurynowy i kaprylowy. Kwasy te wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed szkodliwymi bakteriami, grzybami, drożdżami i wirusami

- zawiera tłuszcze MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), które wspomagaj przemianę materii i pozytywnie wpływają na pracę mózgu (poprawiają nastrój, pamięć, oraz koncentrację) 

- reguluje poziom cukru we krwi, ponieważ jest bogata w błonnik i białko, które spowalniają uwalnianie cukru do krwiobiegu

- wspomaga prawidłową pracę tarczycy, ponieważ zawiera kwas laurynowy oraz mangan; mangan oprócz wspomagania pracy tarczycy, wspomaga wchłanianie innych substancji mineralnych, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia kości i układ nerwowy 

- w porównaniu z innymi mąkami orzechowymi, mąka kokosowa zawiera niewielką ilość kwasów omega 6, które mogą nasilać stany zapalne

- wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu, przez co wzmacnia kości i zęby 

- wzmacnia dziąsła i zęby 

- wpływa pozytywnie na stan skóry i sierści 

- jest zalecana jako zamiennik dla mąk zawierających gluten dla czworonogów z chorobami stawów i chorobami skórnymi (gluten wzmaga stan zapalny)


Źródła:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz