Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 1 bardzo dojrzały banan (obrany ze skórki)
- 1 dojrzały owoc kaki (obrany ze skórki)
- 1 dojrzałe mango (bez skóry i pestki)
- 1 marchewka (obrana i starta na tarce - grube oczka)
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego bio
- 4 łyżki mąki kokosowej bio
- 1 łyżeczka sezamu czarnego niełuskanego
Banan, mango i kaki blendujemy.
Do zblendowanych owoców dodajemy startą marchewkę, cynamon, oraz olej kokosowy, dokładnie mieszamy.
Do wymieszanych składników dodajemy resztę produktów, czyli mąkę kokosową oraz sezam i znowu dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
Ciasto przekładamy do porcelanowych foremek do pieczenia.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni, górna-dolna grzałka, termoobieg). Pieczemy 25 minut.
Mogę powąchać tylko? |
Na chwilę przed podaniem, wyciągamy z lodówki porcję zapiekanki, aby ogrzała się w temperaturze pokojowej.
a to moja miseczka z obiadową porcją zapiekanki |
SMACZNEGO
MĄKA KOKOSOWA W DIECIE PSA
Organiczna mąka kokosowa:
- jest bezglutenowa
- nie zawiera cholesterolu
- w porównaniu z mąkami zbożowymi, mąka kokosowa zawiera niewielką ilość węglowodanów
- w porównaniu z mąkami zbożowymi, mąka kokosowa zawiera więcej błonnika i więcej białka (potrzebnego do wzrostu i naprawy komórek); zawiera też witaminy z grupy B, oraz wapń, magnez, potas, mangan, żelazo
- dzięki wysokiej zawartości błonnika, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, obniża poziom cholesterolu, chroni przed nowotworami i cukrzycą, zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
- ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, przez wzgląd na zawarte w niej kwasy: laurynowy i kaprylowy. Kwasy te wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed szkodliwymi bakteriami, grzybami, drożdżami i wirusami
- zawiera tłuszcze MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), które wspomagaj przemianę materii i pozytywnie wpływają na pracę mózgu (poprawiają nastrój, pamięć, oraz koncentrację)
- reguluje poziom cukru we krwi, ponieważ jest bogata w błonnik i białko, które spowalniają uwalnianie cukru do krwiobiegu
- wspomaga prawidłową pracę tarczycy, ponieważ zawiera kwas laurynowy oraz mangan; mangan oprócz wspomagania pracy tarczycy, wspomaga wchłanianie innych substancji mineralnych, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia kości i układ nerwowy
- w porównaniu z innymi mąkami orzechowymi, mąka kokosowa zawiera niewielką ilość kwasów omega 6, które mogą nasilać stany zapalne
- wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu, przez co wzmacnia kości i zęby
- wzmacnia dziąsła i zęby
- wpływa pozytywnie na stan skóry i sierści
- jest zalecana jako zamiennik dla mąk zawierających gluten dla czworonogów z chorobami stawów i chorobami skórnymi (gluten wzmaga stan zapalny)
Źródła:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz