W sezonie rodzice kupują mi świeży zielony groszek, natomiast poza sezonem zajadam się groszkiem mrożonym :) Rodzice rozmrażają go przez noc w lodówce, albo gotują, albo przelewają gorącą wrzącą wodą, a potem ja zajmuję się jego pochłanianiem :)
Groszek zielony to kopalnia składników odżywczych.
Co zawiera:
Te malutkie zielone kuleczki mają niewiele kalorii, natomiast mnóstwo witamin, składników mineralnych, błonnika i białka, a nawet kwasu omega 3.
Zielony groszek to bogate źródło białka, błonnika, witaminy K, witaminy B1, B2 i B6, niacyny, witaminy C, wapnia, manganu, miedzi, fosforu, molibdenu, cynku, magnezu, żelaza, potasu i choliny, a także kwasu foliowego.
Właściwości:
- działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco - groszek zielony zawiera mnóstwo antyutleniaczy, a także przeciwzapalnych składników odżywczych (między innymi, antyulteniacze takie jak: flawonoidy - katechina i epikatechina; karotenoidy - alfa karoten i beta karoten; kwasy fenolowe - kwas ferulowy i kawowy; polifenole - kumestrol, witamina C i A oraz cynk; substancje przeciwzapalne takie jak: kwas omega 3), które chronią nas przed chorobami zapalnymi, w tym chorobami serca, zapaleniem stawów, osteoporozą i cukrzycą
- regulacje poziomu cukru we krwi - groszek zielony to bogactwo błonnika i białka, które regulują tempo trawienia i poziom cukru we krwi
- chroni przed chorobami serca - poprzez bogactwo silnych antyutleniaczy i składników zapalnych, witamin z grupy B, a także kwasu omega 3, groszek zielony wspomaga pracę serca i całego układu sercowo - naczyniowego
- chroni przed chorobami nowotworowymi - kumestrol obecny w groszku zielonym, a także inne składniki przeciwzapalne i przeciwutleniające chronią przed chorobami nowotworowymi, przede wszystkim chorobami nowotworowymi żołądka
- wspomaga układ odpornościowy - wysoki poziom antyutleniaczy obecnych w groszku poprawia pracę układu odpornościowego
- chroni przed zaparciami - wysoki poziom błonnika obecnego w groszku chroni przed zaparciami i reguluje trawienie
- wzmacnia kości - witamina K i witaminy z grupy B, a także wapń zapewniają mocne kości i chronią przed osteoporozą
- obniża poziom złego cholesterolu - niacyna obecna w groszku obniża poziom złego cholesterolu
- chroni oczy - groszek zielony zawiera luteinę i zeaksantynę - karotenoidy, które chronią oczy
Groszek zielony możemy jeść mrożony, możemy go też rozmrozić w lodówce lub podgotować (wystarczy 5-10 minut), albo zalać na chwilę przegotowaną gorącą wodą i po 5 minutach odcedzić.
W zeszłym tygodniu, mama przygotowała dla mnie na obiad zupkę z groszku :) rozkosz dla mojego podniebienia i brzusia :)
Do przygotowania zupy krem z zielonego groszku, potrzebujemy:
- 1 marchew (obrać ze skórki, pokroić w pół plastry)
- 1 korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w pół plastry)
- kawałek białej kapusty (poszatkować)
- 2 małe ziemniaki (wymyć, pokroić w kostkę)
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 400 gram mrożonego zielonego groszku
- garść świeżej posiekanej natki pietruszki
Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (wody tyle aby przykryła wszystkie składniki), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy garść świeżej posiekanej natki pietruszki).
Kiedy zupa przestygnie, blendujemy ją.
Gotujemy jeszcze woreczek ryżu brązowego, odcedzamy i przesypujemy do miseczki.
Wystudzoną zupę i ryż przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy razem z porcją ryżu. Po podgrzaniu, dodajemy kawałek tofu naturalnego SOLIDA FOOD (rozgnieciony widelcem) i 1 łyżeczkę oleju tłoczonego na zimno (na przykład olej konopny albo rzepakowy lub inny).
to mój garnuszek z świeżo ugotowaną i zblendowaną zupą z groszku zielonego :) |
a to porcja zupki z tofu, ryżem i olejem w mojej miseczce :) |
smacznego :)
Źródła:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz