Natkę kolendry, czyli świeżą kolendrę, jem bardzo często. Ziaren kolendry jeszcze nie jadłem. Mama postanowiła zaserwować mi je w pysznych ciastkach marchewkowo - jagalnych :)
Ziarna/nasiona kolendry to źródło wielu cennych składników odżywczych.
Ziarna kolendry to przede wszystkim bogactwo błonnika (który pozytywnie wpływa na trawienie), magnezu, miedzi, żelaza, potasu, fosforu i wapnia, a także witamin takich jak witamina K, A, C.
Ziarenka kolendry mają wiele dobroczynnych właściwości, między innymi:
- działają anty-cukrzycowo (obniżają poziom cukru we krwi),
- mają właściwości przeciwzapalne (łagodzą ból mięśni, łagodzą objawy zapalenia stawów oraz objawy zapaleń skórnych, pomagają w walce z chorobami zapalnymi układu moczowego, a także łagodzą objawy zapalenia spojówek),
- wykazują właściwości przeciwbakteryjne,
- wykazują właściwości przeciwgrzybiczne,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- pomagają usuwać toksyny i metale ciężkie z organizmu,
- wspomagają trawienie (łagodzą objawy wzdęć, leczą biegunki, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby)
- wspomagają układ odpornościowy
- działają uspokajająco na układ nerwowy
- wspomagają zdrowie zębów, dziąseł (mają działanie antyseptyczne, antybakteryjne, antygrzybiczne)
- odświeżają oddech
- łagodzą objawy alergii
- wzmacniają kości
- u niejadków, pobudza apetyt
- mają właściwości odstraszające komary (co może przydać się w sezonie letnim)
Podawanie:
Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości ziaren kolendry, należy je zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu. Tak przygotowane ziarna można dodawać bezpośrednio do jedzenia (na przykład do obiadków, albo do ciastek), albo przygotować z nich napar (1 łyżeczkę zmielonych ziaren zalać przegotowaną wodą, odstawić na 10 minut), który można dodać na przykład do miseczki z wodą do picia.
A teraz wracamy do ciastek, które Mama przygotowała dla mnie na spacerki :)
Potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków jaglanych bio (zalać 1 szklanką gorącej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut)
- 1 marchewka (obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach)
- 1 łyżeczka kolendry całej (zmielić w młynku)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy je dłonią i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, górna i dolna grzałka plus termoobieg), pieczemy 25 minut. Po wystygnięciu, ciasteczka zdejmujemy z papieru do pieczenia, przechowujemy w papierowym opakowaniu lub torebce.
ciacha przed włożeniem do piekarnika :) |
a to już upieczone pyszności :) |
smacznego na spacerach :)
Źródła:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz