sobota, 18 października 2014

Żytnianka czyli płatki żytnie z brokułem i fistaszkami - obiad w 5 minut

W poniedziałek zajadałem się owsianką z kapustą i fistaszkami, natomiast we wtorek rozkoszowałem się smakiem żytnianki z brokułem i fistaszkami :)

O brokułach pisaliśmy już kiedyś TUTAJ. A o czarnuszce wspominaliśmy TU.

Aby przygotować pysznościową obiadową żytniankę, potrzebujemy:

- pół szklanki płatków żytnich bio
- 2 duże różyczki świeżego brokuła (wymyć, drobno posiekać)
- szczypta czarnuszki
- garść obranych ze skorupek i błonek fistaszków (zmielić w młynku)

W garnuszku zagotowujemy 1 szklankę wody i do gotującej się wody wrzucamy wszystkie składniki oprócz fistaszków, gotujemy ciągle mieszając na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Kiedy ugotowana żytnianka troszkę przestygnie, przekładamy ją do miseczki, dodajemy zmielone fistaszki i gotowe :)






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz