Potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (zalać przegotowaną gorącą wodą [wody tyle aby przykryła płatki], odstawić na 15 minut pod przykryciem, wymieszać)
- 1 obrany ze skórki i starty na tarce (drobne oczka) burak
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry całej (zmielić w młynku)
- 2 cm kawałek korzenia imbiru (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce [drobne oczka])
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki mąki żytniej razowej
Najpierw mieszamy namoczone płatki z mąką, dodajemy olej i resztę składników i dokładnie mieszamy. Łyżeczką kładziemy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160 stopni Celsjusza, górna i dolna grzałka plus termoobieg). Pieczemy ok. 25 minut.
Po wystudzeniu, ciasteczka przechowujemy w papierowym opakowaniu.
to ciasteczka przed upieczeniem |
a to po wyjęciu z piekarnika :) |
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz