niedziela, 25 września 2016

Obiad z zupą w roli głównej - ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Za oknem ziąb :( 
Gorące lato szybko się poddało i ustąpiło miejsca zimnej jesieni :(
Kiedy za oknem ziąb, wiatr i deszcz, wraca ochota na rozgrzewające zupki :)


Na powitanie jesieni i rozgrzanie mojego brzuszka, Rodzice przygotowali dla mnie w zeszłym tygodniu pyszną zupę na obiad - zupę z czerwonej soczewicy :) 



Do jej przygotowania potrzebujemy:

- ziarna z 1 kolby kukurydzy (ziarna odkrajamy nożem od kolby)

- garść fasolki szparagowej żółtej (odcinamy końce z fasolek, fasolki kroimy na mniejsze kawałki)

- 1/4 papryki czerwonej (wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki)

- 1/4 papryki żółtej (wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki)

1/4 papryki zielonej (wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki)

- ząbek czosnku (obieramy ze skórki, drobno siekamy)

- nieduży batat (obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki)

- pół łyżeczki organicznego kminku całego (zmielić w młynku)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- szczypta organicznego cynamonu mielonego

- szczypta organicznej kolendry mielonej

- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego

- pół łyżeczki organicznego oregano suszonego

- pół łyżeczki organicznej bazylii suszonej

- 600 ml zimnej wody

- 10 łyżek organicznej soczewicy czerwonej


Wszystkie składniki oprócz soczewicy wrzucamy do garnuszka, zagotowujemy, dosypujemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając do miękkości soczewicy i batata (ok. 15 minut). Gotowe :)







Po wystudzeniu, zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupką zajadałem się z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżeczka) oraz natki pietruszki (garść świeżo posiekanej natki).









SMACZNEGO 




Poniżej inne nasze przepisy na zupę z czerwoną soczewicą w roli głównej:

- zupa Dahl (przepis znajdziecie TU)

- zupa soczewicowa z groszkiem, kukurydzą i marchewką (TUTAJ jest przepis)

- zupa soczewicowa z brokułem i amarantusem (TU znajdziecie przepis)

- zupa z czerwonej soczewicy z czerwoną papryką (przepis znajdziecie TU)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz