niedziela, 27 grudnia 2015

Indyjska zupa DAHL

W zeszłym tygodniu wybraliśmy się do Indii ...
... oczywiście na talerzu, a dokładnie w misce ;]

Dla sprostowania - zajadaliśmy się indyjską zupą DAHL :)

Zupka wyszła nieziemsko pyszna :) Rodzice obiecali mi, że niedługo znowu będę się nią mógł zajadać :)

Aby przygotować DAHL, potrzebujemy:

- pół szklanki czerwonej soczewicy bio
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczkę kuminu całego bio
- szczyptę mielonego cynamonu bio
- szczyptę mielonej kurkumy bio
- 1 szklankę passaty pomidorowej EkoWital
- 1 szklankę mleka kokosowego bio enerBio

Czosnek rozgniatamy pięścią, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Posiekany czosnek wraz z kuminem wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię i prażymy do zarumienienia się czosnku.

Soczewicę wrzucamy na 1 szklankę gotującej się wody, gotujemy 10 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy soczewicę z ognia i dodajemy do niej:
- uprażony czosnek z kuminem
- po szczypcie cynamonu i kurkumy, oraz
- passatę pomidorową

Wszystko znowu zagotowujemy, dolewamy mleko kokosowe i całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gotowe :)



 Porcję zupy podajemy z 1 łyżeczką organicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno.



 Zupę przechowujemy w lodówce. Porcję zupy DAHL przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.

SMACZNEGO 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz