... oczywiście na talerzu, a dokładnie w misce ;]
Dla sprostowania - zajadaliśmy się indyjską zupą DAHL :)
Zupka wyszła nieziemsko pyszna :) Rodzice obiecali mi, że niedługo znowu będę się nią mógł zajadać :)
Aby przygotować DAHL, potrzebujemy:
- pół szklanki czerwonej soczewicy bio
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczkę kuminu całego bio
- szczyptę mielonego cynamonu bio
- szczyptę mielonej kurkumy bio
- 1 szklankę passaty pomidorowej EkoWital
- 1 szklankę mleka kokosowego bio enerBio
Czosnek rozgniatamy pięścią, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Posiekany czosnek wraz z kuminem wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię i prażymy do zarumienienia się czosnku.
Soczewicę wrzucamy na 1 szklankę gotującej się wody, gotujemy 10 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy soczewicę z ognia i dodajemy do niej:
- uprażony czosnek z kuminem
- po szczypcie cynamonu i kurkumy, oraz
- passatę pomidorową
Wszystko znowu zagotowujemy, dolewamy mleko kokosowe i całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gotowe :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz