Dziś, zajmiemy się migdałami, które są jednymi z moich ulubionych orzechów :)
Migdały tak naprawdę to nie orzechy, lecz nasiona drzewa
migdałowego.
Migdały (oczywiście w wersji surowej, nie przetworzonej, najlepiej organicznej i w
rozsądnych ilościach) są bezpieczne dla czworonogów i na dodatek bardzo zdrowe.
Najlepiej podawać je w formie zmielonej do jedzenia – wtedy
są lepiej przyswajalne; można też podawać całe jako przekąskę, ale pod
nadzorem, żeby włochate dziecko się nie zakrztusiło.
Można też z nich przygotować mleko migdałowe.
Migdały to skarbnica
* substancji mineralnych – wapń, magnez, potas, mangan,
miedź, cynk, żelazo, fosfor, molibden, selen
* witamin – witamina E, witaminy z grupy B
* białka
* błonnika
* zdrowych tłuszczów, oraz
* antyoksydantów.
Migdały:
- zawierają dużo błonnika, dzięki czemu chronią przed
zaparciami
- są bogate w białko wysokiej jakości
- są bogate w antyoksydanty, które chronią przed stresem
oksydacyjnym (uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki), a tym samym
chronią przed chorobami nowotworowymi, chorobami serca, opóźniają procesy
starzenia, wzmacniają pracę układu odpornościowego
- są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, która ma silne
właściwości antyutleniające, wpływa pozytywnie na mięśnie, serce, mózg,
odporność, oraz skórę i sierść
- są bogatym źródłem magnezu i potasu, które dbają o serce,
mięśnie
- zawierają mangan, miedź, oraz ryboflawinę (witaminę B2),
przez co wspomagają produkcję energii
- są też bogatym źródłem wapnia, biotyny (witaminę B7), kwasu
foliowego (witaminy B9), molibdenu, cynku, żelaza, fosforu, oraz selenu
- są bogate w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
które wraz z witaminą E zmniejszają ryzyko chorób serca i obniżają poziom złego
cholesterolu; dodatkowo migdały chronią zły cholesterol (LDL) przed utlenianiem,
a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy
- chronią przed cukrzycą
- skórka migdałów jest bogate w dobroczynne dla zdrowia
flawonoidy (antyoksydanty, które usuwają wolne rodniki)
- zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
- regulują poziom ciśnienia krwi, za co odpowiada potas
- pozytywnie wpływają na pracę mózgu i pracę układu
nerwowego (za co odpowiada przede wszystkim witamina B2 oraz magnez)
- wzmacniają kości i zęby, chronią przed osteoporozą, za co
odpowiada przede wszystkim wapń, fosfor, magnez i potas
- wzmacniają odporność – za odpowiadają witamina E, witaminy
z grupy B oraz magnez
- zapewniają zdrową skórę i sierść, oraz zdrowe oczy – za co
odpowiadają przede wszystkim witaminy z grupy B, witamina E, miedź, cynk,
mangan i magnez
- działają przeciwzapalnie, ponieważ zawierają kwas linolowy
i linolenowy (kwasy te działają przeciwzapalnie)
MIGDAŁY KALIFORNIJSKIE – NIE
MIGDAŁY HISZPAŃSKIE I WŁOSKIE – TAK
Wybierając migdały, zwracajmy uwagę na kraj ich pochodzenia.
Nie kupujmy migdałów kalifornijskich (USA), które są poddawane
procesowi pasteryzacji z wykorzystaniem substancji chemicznych i wysokiej
temperatury oraz procesowi napromieniowania. W Stanach Zjednoczonych jest to
obowiązkowa procedura (obejmująca nawet organiczne migdały) wprowadzona w 2007
r., po tym jak w latach 2001 i 2004 wykryto przypadki zatrucia salmonellą po
zjedzeniu tamtejszych migdałów. W wyniku tych procesów migdały tracą wiele
swoich cennych właściwości i substancji odżywczych. Zniszczeniu ulegają enzymy
i witaminy, a skórka migdałów poddawanym tym procedurom zawiera substancje
szkodliwe dla zdrowia. Migdały kalifornijskie nie są surowymi, naturalnymi migdałami. Migdały kalifornijskie to produkt
przetworzony przemysłowo.
Surowymi, naturalnymi migdałami (nie poddawanymi procesowi
pasteryzacji i napromieniowaniu) są migdały z Hiszpanii i Włoch (oraz rzadko
spotykane w Polsce migdały z Portugalii). Migdały pochodzące z krajów
europejskich są najzdrowsze – są naturalne i
niepasteryzowane i nie poddawane procesowi napromieniowania.
Źródła:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz