niedziela, 27 grudnia 2015

CZIPSY Z KOKOSA

Było dużo wolnego, a więc i dużo dobrego do jedzenia było :)
Oprócz czipsów buraczanych z karobem, o których pisałem w poprzednim poście TUTAJ, Rodzice zrobili dla mnie czipsy z orzecha kokosowego :) Niebo w pyszczku :)

Do przygotowania czipsów kokosowych, potrzebujemy:

- świeży orzech kokosowy

Orzech trzeba otworzyć:

w orzechu kokosa wydrążamy dziurkę - na jednym końcu kokosa znajdziecie trzy ciemne kropki, tylko w jedną z nich uda wam się wbić ostry szpiczasty nóż, którym drążycie dziurkę i z tej dziurki odlewamy wodę z wnętrza kokosa, którą dajemy wypić małemu czworonożnemu łakomczuchowi ;] Po odlaniu wody z wnętrza, orzech kokosowy rozłupujemy (czymś twardym i ciężkim, rodzice robią to przy pomocy pałki do ugniatania ziemniaków lub ciężarków do ćwiczeń Mamy). 
Rozłupany kokos obieramy z twardej łupiny, a następnie nożem z brązowej błonki, po czym biały miąższ kokosa kroimy w plastry (ok. 0,5 cm grubości). 

Plastry kokosa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ...




 ... i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (140 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg). Pieczemy ok. 30 min.











SMACZNEGO CHRUPANIA 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz