niedziela, 13 grudnia 2015

Orzechowo-cynamonowa owsianka z topinamburem i kukurydzą - KOLEJNY TYDZIEŃ BEZ GOTOWANIA

Ehhh ... i dalej funkcjonujemy bez dostępu do piekarnika i do kuchenki ... bez obiadków na ciepło :( No cóż, jakoś trzeba sobie radzić.
Z kolejną wizytą serwisant zapowiedział się w poniedziałek ... miejmy nadzieję, że to będzie jego ostatnia wizyta ...

Tymczasem, razem z Tatą (Mama i tak je na surowo, więc brak gotowania jej nie przeszkadza) radzimy sobie pałaszując owsianki bez gotowania i surówki ...
Brzuszkom brakuje ciepłego jedzonka :( ciepłej zupki na przykład ...  no ale miejmy nadzieję, że niedługo wszystko wróci do normy.

W zeszłym tygodniu, podstawą moich obiadków, znowu była owsianka ... Na szczęście, owsiankę bardzo lubię :) Za każdym razem można dodać do niej coś innego :) Tym sposobem, każdy owsiankowy obiad może wyglądać i smakować inaczej :)


Jedną z pyszniejszych owsianek, jakimi zajadałem się w zeszłym tygodniu, była

ORZECHOWO-CYNAMONOWA OWSIANKA Z TOPINAMBUREM I KUKURYDZĄ 

Do jej przygotowania potrzebujemy (ilość podanych składników = jedna porcja obiadowa):

- 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych Jumbo

- kilka łyżek mrożonej kukurydzy (kukurydzy mrożona przez Mamę w sezonie, o czym pisałem wam TUTAJ)

- szczypta mielonego cynamonu bio

- szczypta mielonej kurkumy bio

- 1 bulwa bio topinambura 

- garść orzechów laskowych w skorupkach

- 1 łyżeczka organicznego oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno 

Płatki owsiane zalewamy gorącą przegotowaną wodą i odstawiamy pod przykryciem na 10 min.
Mrożoną kukurydzę zalewamy w kubeczku wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 min, po czym odcedzamy.
Płatki owsiane po 10 min. dokładnie mieszamy i dodajemy do nich kolejne składniki, czyli kukurydzę, cynamon, kurkumę, topinambur (dokładnie wymyty i starty na tarce - grube oczka), orzechy laskowe (obrane ze skorupek dziadkiem do orzechów i zmielone w rozdrabniaczu lub młynku), oraz olej z orzechów włoskich. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe :)






SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz