Oprócz prostych i szybkich owsianek z orzechami, suszonymi owocami, albo surowymi warzywkami, w zeszłym tygodniu, Mama wymyśliła nowy przepis na owsiankę - kosmicznie pyszną :)
KOKOSOWA OWSIANKA Z KUKURYDZĄ I NASIONAMI CHIA
Potrzebujemy (ilości podanych składników = jedna porcja obiadowa):
- 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych JUMBO (o których pisałem TUTAJ)
- szczypta mielonej kurkumy BIO
- garść posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek kukurydzy mrożonej (Rodzice w sezonie na kukurydzę, kupują większe ilości kolb, aby zamrozić kukurydzę na zimę - od wymytych i obranych z liści kolb trzeba odkroić nożem ziarna, wrzucić je na gotującą się wodę, gotować 2 minuty, odcedzić, przelać bardzo zimną wodą i odstawić do przeschnięcia, następnie zapakować w woreczki na mrożonki, wrzucić do zamrażarki i w zimie można się cieszyć smakiem kukurydzy)
- 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka nasion chia
Płatki owsiane zalewamy gorącą przegotowaną wodą i odstawiamy pod przykryciem na 10 min.
Mrożoną kukurydzę zalewamy w kubeczku wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 min, po czym odcedzamy.
Płatki owsiane po 10 min. dokładnie mieszamy i dodajemy do nich kolejne składniki, czyli kukurydzę, kurkumę, natkę pietruszki, olej kokosowy, oraz nasiona chia. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz