sobota, 31 maja 2014

Tydzień z batatem :) cz. 3 - SAŁATKA Z BATATEM I SOJĄ

Po wersji batata na wytrawnie i na słodko, Mama wymyśliła dla mnie sałatkę z batatem w roli głównej :) 

Potrzebujemy:

- kilka łyżek ugotowanej soi (soję moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy 1,5 godziny, odcedzamy)
- 1 mały batat 
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 mała marchewka
- 2 łodygi selera naciowego 
- 1 pomidor 
- ok. 3 łyżek oleju rzepakowego 

Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (ok. 2 cm.).
Pietruszkę i marchew obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki  (ok. 2 cm.).
Pokrojonego batata, marchew i pietruszkę wrzucamy na gotującą się wodę. gotujemy ok. 15 min. (do miękkości), odcedzamy. 
Seler myjemy i kroimy w cienkie plasterki. 
Pomidora myjemy, usuwamy głąbek i kroimy w mniejsze kawałki. 
Ugotowaną soję, batata, marchew i pietruszkę razem z pokrojonym selerem i pomidorem mieszamy z olejem rzepakowym. 

Tak przygotowaną sałatkę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem, porcję wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej. 

W pierwszy dzień sałatkę zjadłem z pestkami (1 łyżeczką siemienia lnianego i 1 łyżeczką łuskanych pestek słonecznika - zmielonych w młynku). 
W drugi dzień sałatkę zjadłem z otrębami i zarodkami pszennymi (1 łyżeczka zarodków pszennych i 1 łyżeczka otrębów żytnich). 

sałatka z mielonymi pestkami siemienia i słonecznika 






a to sałatka z otrębami żytnimi i zarodkami pszennymi 





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz