Wymyśliła coś pysznego :) ciastka z selera naciowego i nerkowców z dodatkiem rozmarynu :) Ciastka wyszły pysznościowe :)
O selerze naciowym w diecie czworonogów pisaliśmy już przy okazji naszego pomysłu na naturalne gryzaki czyli mrożone kawałki selera naciowego.
Co do nerkowców - orzechy te (oczywiście w rozsądnych ilościach [ze względu na dużą zawartość tłuszczu] i o ile nie jesteśmy na nie uczuleni) są bezpieczne i zdrowe dla nas czworonogów. Nerkowce to przede wszystkim źródło błonnika, antyoksydantów, kwasów tłuszczowych omega 6 (które w połączeniu z kwasami tłuszczowymi omega 3, które znajdziemy na przykład w siemieniu lnianym, pomagają w leczeniu stanów zapalnych, zapewniają też zdrową skórę i lśniącą sierść). Nerkowce to także źródło wapnia, miedzi, flawonoli, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, witaminy K, oraz cynku.
Więcej bardzo ciekawych informacji na temat nerkowców w diecie czworonogów przeczytacie na przykład tutaj, tutaj, tu, i tu.
Aby przygotować pyszne ciacha według przepisu Mamy, potrzebujecie:
- 100 g nerkowców
- 1 łodyga selera naciowego wraz z natką
- garść świeżych listków rozmarynu
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
Nerkowce zalewamy zimną przegotowaną wodą i odstawiamy na noc 2-3 godziny do namoczenia, po czym orzechy odcedzamy.
Seler i rozmaryn myjemy.
Namoczone nerkowce, seler oraz rozmaryn zalewamy wodą mineralną niegazowaną lub źródlaną (1 szklanka) i blendujemy, po czym dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy.
Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchej rozgrzanej patelni. Suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz